drastičan pad

Viadukt potonuo na burzi zbog mosta Čiovo

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala se nakon određenog predaha krajem prošlog tjedna, u ponedjeljak vratilo u crveni teritorij. Još uvijek prisutna neizvjesnost oko sudbine Agrokora, te mogućeg utjecaja na njegove dobavljače je cjelokupno tržište povuklo u negativan teritorij

Indeksi CROBEX i CROBEX10 su tjedan započeli s gubitcima od 1,05 posto i 0,88 posto. Ukupna likvidnost je oslabila u odnosu na prosjek prošlog tjedna koji je iznosio preko 30 milijuna kuna dnevno, ali je za ponedjeljak on iznosio ipak solidnih 17 milijuna kuna. Najlikvidnija je bila dionica Jamnice, koja je na 3,7 milijuna kuna prometa zabilježila pad cijene od 3,7 posto.

Po prometu s 1,6 milijuna kuna protrgovane vrijednosti slijedi dionica Viadukta, koja je pri tome potonula 11,7 posto pritisnuta viješću o mogućem otkazivanju ugovora o izgradnji mosta Čiovo, kao i napisima o potencijalnoj nelikvidnosti kompanije. Među milijunašima su još bile dionice Leda i Atlantic Grupe, koje su zabilježile padove cijena od 2,5 posto i 0,6 posto.

Uvjerljivi gubitnik dana je već spomenuta dionica Viadukta, a od likvidnijih izdanja vrijedi istaknuti dionice Ingre, Đuro Đaković Holdinga i Peveca koje su oslabile redom 6,1 posto, 4,7 posto i 4,2 posto.  Na strani dobitnika prvo ime je dionica Zagrebačke burze sa skokom cijene od 9 posto, kao i dionice Jadroagenta, Vupika i HUP Zagreba, koje su ojačale redom 3,8 posto, 3,0 posto i 2,2 posto.

Dobitnik dana  Zagrebačka burza   +9,01%   19,73

Gubitnik dana  Viadukt   -11,73%   331,03

Crobex     -1,05%   2.154,34

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE.