PONUDA POSLOVA

Veterinar: Samozatajno zanimanje za kojim potražnja raste

21.11.2013 u 11:28

Bionic
Reading

Znate li da je, prema rezultatima jedne studije iz 2008. godine, najunosniji posao u Velikoj Britaniji bio posao veterinara, s povratom od 37 posto uloženih godišnjih sredstava?

Potražnja za veterinarima polako, ali sigurno raste. Razlog je sve veća potražnja za policama osiguranja za kućne ljubimce, ali i skupljim tretmanima poput kemoterapija ili operacija srca, zbog kojih i veterinari-specijalisti postaju sve traženiji.

Prema podacima iste studije, veterinari su 2008. u Velikoj Britaniji godišnje prosječno zarađivali oko 37.000 funti. Za razliku od toga, njihovi hrvatski kolege, prema podacima servisa MojaPlaća, mjesečno zarađuju tek 8 posto višu plaću od prosječne.

Jednako tako, zanimljivo je da 2008. poslodavci u Hrvatskoj nisu bili pretjerano zahtjevni kada je u pitanju radno iskustvo za ovo zanimanje. Danas je situacija nešto drugačija pa se veterinar s radnim iskustvom traži u svakom drugom oglasu.

Kada pogledamo kako se kretao broj oglasa za posao veterinara, u proteklih pet godina došlo je do povećanja od 24 posto. Zanimljivo je da se u odnosu na 2008. godinu dogodila disperzija potražnje za veterinarima po županijama. Iako se još uvijek najviše veterinara traži u Zagrebačkoj županiji (52 posto), u 17 posto oglasa traže se veterinari u Primorsko-goranskoj županiji, a u 14 posto oglasa u Osječko-baranjskoj županiji.

Što se tiče kvalifikacija potrebnih za zaposlenje veterinara, poslodavci u 69 posto oglasa traže visoku stručnu spremu, a u 34 posto oglasa srednju stručnu spremu. Udio oglasa u kojima poslodavci nude ugovor na neodređeno ponešto se smanjio, i u posljednjih pet godina pao je s 82 na 59 posto. Sličan trend karakterističan je i za druga zanimanja.

Ako upravo tražite posao veterinara ili veterinarskog tehničara, izdvajamo sljedeće oglase s portala MojPosao:

Tvrtka Galavet iz Zagreba traži veterinarskog tehničara (m/ž). Obaveze budućeg zaposlenika uključivat će poslove vezane uz veterinarsku medicinu, komunikaciju sa strankama te tehničke poslove vezane uz svakodnevno funkcioniranje prakse. Potrebno je imati srednju stručnu spremu, a detaljne uvjete možete pročitati u oglasu.

Zdenačka farma iz Velikih Zdenaca zapošljava veterinarskog tehničara (m/ž) koji će pomagati veterinaru u provođenju zaštite i liječenju životinja te administrativnim poslovima. I u ovom oglasu potrebna je srednja stručna sprema, a prethodno radno iskustvo nije uvjet.

Tvrtka Vrana traži veterinara (m/ž) za obavljanje poslova na govedarskoj i peradarskoj farmi. Uz položeni stručni ispit za doktora veterine uvjet je i petogodišnje radno iskustvo. Mjesto rada je Biograd na Moru, a prijava je moguća putem linka u oglasu

Ako se školujete za posao veterinara ili veterinarskog tehničara, pročitajte nekoliko osnovnih savjeta koji bi vam mogli pomoći u stjecanju radnog iskustva već tijekom školovanja.