novi šef, nova pravila

Verizon otpušta 15 posto zaposlenih u Yahoou i AOL-u

09.06.2017 u 10:57

Bionic
Reading

Američki telekomunikacijski div Verizon Communications planira ukinuti oko 2.000 radnih mjesta kada slijedeći tjedan okonča akviziciju temeljnog internetskog poslovanja Yahooa vrijednu 4,48 milijardi dolara, doznaje Reuters

Otpuštanja se očekuju u Verizonovim podružnicama AOL i Yahoo, a planirano smanjenje predstavlja oko 15 posto od ukupnog broja zaposlenih u te dvije podružnice. Trenutno, u AOL-u i Yahoou radi oko 14 tisuća ljudi.

Mnoga od radnih mjesta se nalaze u Kaliforniji, a neka su izvan SAD-a, kazao je Reutersu izvor koji je želio ostati anoniman jer odluka još nije javna.

Dioničari Yahooa u četvrtak su odobrili prodaju kompanije, sudeći prema preliminarnim rezultatima sa sastanka dioničara, i očekuje se da će transakcija biti završena do utorka.

 

Verizon želi kombinirati softver Yahooa koji se odnosi na pretragu, elektronsku poštu i slanje poruka, kao i tehnološke alate za oglašavanje, s poslovanjem kompanije AOL, koju je vodeći američki bežićni operater kupio 2015. godine za 4,4 milijarde dolara. 

Američki div u mobilnim videima i oglašavanju vidi nove izvore prihoda, pokraj prenapučenog i izrazito konkurentnog tržišta telekom usluga.

Akvizicija označava kraj Yahooa kao samostalne tvrtke, pionira interneta čija je vrijednost svojevremeno iznosila više 100 milijardi dolara.

Verizon kani rebrendirati AOL i Yahoo kao dio novog poslovnog pothvata nazvanog Oath, koji će voditi izvršni direktor AOL-a Tim Armstrong.

Verizon procjenjuje kako može koristiti podatke više od 200 milijuna mjesečnih posjetitelja stranica Yahooa i kombinirati ih s podacima 150 milijuna mjesečnih korisnika AOL-a, kao i sa svojom vlastitiom korisničkom bazom od preko 100 milijuna pretplatnika telekomunikacijskih usluga, čime bi ponudili više ciljanih usluga oglašivačima.

Posao s Yahoom uslijedio je nakon što su aktivistički investitori predvođeni tvrtkom Starboard Value LP izgubili povjerenje u izvršnu direktoricu Yahooa Marissu Mayer, koja je na čelo kompanije došla 2012. godine, te su potaknuli prodaju temeljnog poslovanja kompanije. Nakon što se prodaja zaključi, očekuje se da će Mayer napustiti svoj položaj.

Yahoo je i dalje jedan od najvećih operatera u internetskom poslovanju, sa stotinama milijuna korisnika elektroničke pošte, financijskih i sportskih usluga i servisa, kao i vrlo posjećenom početnom stranicom.

U veljači prošle godine Yahoo je objavio kako kani ukinuti 1.600 radnih mjesta, oko 15 posto od ukupnog broja zaposlenih.