PROJEKT ROMANA

Veliki posao Agrokora i Meksikanaca u Makarskoj

05.09.2013 u 10:16

Bionic
Reading

Agrokor i njihov meksički partner Karisma, ozbiljno su zagrizli za hotelijerski biznis. Nakon što su preuzeli Hotele Koločep i ulaze u utrku za vojni kompleks Kupare, doznajemo da su zainteresirani za još jedan turistički projekt u Dalmaciji. Iz Agrokora su nam potvrdili interes za Hotel Romana u Makarskoj, projekt Marinka Sulića, oko čijeg se zemljišta već dulje od desetljeća vode sudske bitke s bivšim vlasnicima nacionaliziranog zemljišta

Pregovori su još u tijeku pa ne možemo komentirati spomenuti projekt. Napominjem da je Agrokor samo jedan od dioničara tvrtke Karisma Hotels Adriatic', odgovorila je tportalu Agrokorova glasnogovornica Anja Linić

Plaža iznad koje će se izgraditi hotel
Hotel Romana sa 250 ležajeva trebao bi se izgraditi na makarskom predjelu Biloševac, tridesetak metara iznad šljunčane plaže. Riječ je o 22.000 kvadratnih metara zemljišta bivšeg autokampa Dalmacija, koje je naknadno, nakon pretvorbe 1997. uvršteno u temeljni kapital tvrtke Hoteli Makarska, koja ga je odmah prodala iako su bivši vlasnici zatražili povrat nacionalizirane imovine nad čak 15.000 kvadratnih metara. Zbog toga se slučaj preselio na sud, a investicija za koju se pisalo da bi hercegovački poduzetnik Marinko Sulić trebao uložiti 50 milijuna eura, našla se na čekanju. Gradnja je bila započeta pa je odlukom suda obustavljena.

Na nedavnoj sjednici gradskog vijeća Makarske, gradonačelnik Tonći Bilić kazao je da su Todorić i Meksikanci ušli u partnerski odnos s tvrtkom Romana Marinka Sulića te da su prije dva tjedna zatražili potvrdu glavnog projekta kako bi odmah nakon ljeta mogli krenuti s radovima, o čemu je izvijestila Makarska kronika. Lokacijska dozvola koju su osporavali vlasnici nacionaliziranog zemljišta postala je pravomoćna pa je izdana potvrda glavnog projekta za izgradnju prve faze hotela. Investitor namjerava ubrzati drugu fazu projekta i nasuti plažu ispred hotela, i to čak 20 metara u dubinu i 60 metara u širinu te izgraditi tri umjetna pera, konstrukcije za smanjivanje utjecaja valova i morskih struja.

Još se pribavlja dokumentacija za cijeli projekt, a prema informacijama s gradskog vijeća, nije napravljena studija utjecaja na okoliš, za koju gradonačelnik smatra da će biti potrebna. S obzirom na to da je aktualna vlada lani izašla u susret investitoru, tvrtki Romana, granica pomorskog dobra pomaknuta je kako bi šetnica koja je ranije bila sporna ostala investitorima, a grad bi imao pravo služnosti.