nije sigurno

Veliki poremećaj u trgovini: Maersk više neće slati brodove kroz Crveno more

15.12.2023 u 17:48

Bionic
Reading

Danska brodarska tvrtka Maersk će do daljnjega zaustaviti sve kontejnerske pošiljke kroz Crveno more i slat će ih na obilazak oko Afrike, rekao je glasnogovornik tvrtke Reutersu u petak

'Nakon incidenta koji se dogodio jučer i još jednog napada na kontejnerski brod danas, dali smo upute svim Maerskovim brodovima u tom području koji su trebali proći kroz tjesnac Bab al-Mandab da zaustave svoje putovanje do daljnjeg', navodi se u priopćenju tvrtke, javlja CNBC.

Maersk je u četvrtak priopćio da je njegov brod Maersk Gibraltar bio gađan projektilom dok je putovao od Salalaha u Omanu do Jeddaha u Saudijskoj Arabiji.

Ranije u petak Maersk je odbacio tvrdnju jemenskih Hutija da im je pogođen brod koji je plovio prema Izraelu.

Huti su tvrdili da su izveli vojnu operaciju protiv Maerskovog kontejnerskog broda, izravno ga pogodivši dronom. Za tu tvrdnju nisu objavili nikakve dokaze.

Maersk je poručio da je dubok zabrinut zbog eskalacije sigurnosne situacije u južnom Crvenom moru i Adenskom zaljevu.

'Nedavni napadi na trgovačka plovila u tom području alarmantni su i predstavljaju značajnu prijetnju sigurnosti i sigurnosti pomoraca', piše u priopćenju.

Maersk je druga najveća brodarska kompanija na svijetu, s tržišnim udjelom od gotovo 16 posto. Veći je samo švicarsko-talijanski MSC.