prijeti im paprena kazna

Velike modne kuće pod istragom Europske komisije, čini se da su namještale cijene

13.06.2023 u 13:21

Bionic
Reading

Europska komisija provjerava diktira li skupina modnih kuća distributerima maloprodajne cijene torbica i kožne galanterije, rekla su Reutersu tri upućena izvora

Europska komisija provjerava diktira li skupina modnih kuća distributerima maloprodajne cijene torbica i kožne galanterije, rekla su Reutersu tri upućena izvora.

Talijanska porezna policija pretražila je u travnju Guccijeve pogone u kojima se proizvode putne torbe, torbice i druga kožna galanterija, potvrdio je vlasnik modne kuće Kering.

Pretraga je provedena u sklopu istrage Europske komisije u nekoliko zemalja o mogućem kršenju propisa o tržišnom natjecanju.

"Francuska grupacija (za luksuznu robu) u potpunosti surađuje s (Europskom) komisijom u kontekstu istrage", istaknuli su tada iz Keringa.

EK "sumnja da su kompanije možda prekršile propise EU-a o zaštiti tržišnog natjecanja koji zabranjuju kartelsko udruživanje i restriktivnu poslovnu praksu, uključujući horizontalno i vertikalno udruživanje", izvijestio je Bruxelles krajem travnja, ne navodeći pojedinosti.

Izvor je u ponedjeljak za Reuters pojasnio da žele utvrditi uvjetuju li modne tvrtke distributerima prodaju brendova diktiranjem maloprodajnih cijena.

Takva praksa predstavljala bi kršenje propisa EU o monopolima i može rezultirati kaznama u visini do 10 posto globalnog prometa.

Europska komisija i Kering nisu u ponedjeljak željeli komentirati informaciju o istrazi.

Godine 2018. Komisija je američkoj modnoj kući Guess izrekla novčanu kaznu od 40 milijuna eura zato što trgovcima nije dopustila da samostalno određuju maloprodajne cijene njezinih proizvoda.