IZJASNITE SE

Velika anketa tportala: Jeste li za uvođenje poreza na nekretnine?

25.08.2017 u 12:27

Bionic
Reading

Hoće ga biti, neće ga biti. Odgađa se ili ipak ne? Priča o porezu na nekretnine pretvara se u sapunicu koju ćemo, čini se, gledati ne samo ovu, već i cijelu iduću godinu. Lansiranje poreza od 1. siječnja 2018. propalo je, pa sada iz Banskih dvora stižu sramežljive najave da će zaživjeti u proljeće iduće godine ili najkasnije 1. siječnja 2019.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je rekao da je odgoda posljedica političke procjene, odnosno uzimanje vremena kako bi se vidjelo koje su posljedice tog poreza što će biti važan izvor prihoda za gradove i općine.

'Nužno je da se svi informiraju o ciljevima tog lokalnog poreza te o smislu onoga što je do sada predstavljala komunalna naknada i spomenička renta', rekao je Plenković.

U petak je na naslovnicama nekoliko dnevnih novina osvanuo 1. siječnja 2019. kao najizgledniji datum početka oporezivanja nekretnina. Informaciju je najvjerojatnije plasirao ministar financija Zdravko Marić, koji se najviše zalaže za novi porez.

Izraz 'novi porez' Marića inače posebno živcira jer u svojim istupima redovito objašnjava da nije riječ o novom nametu.

'Po ne znam koji put kažem da on integrira tri postojeća nameta (op.a. komunalnu naknadu, porez na kuće za odmor i spomeničku rentu) u jedan oblik i nije nikakav novi porez', poručio je u četvrtak novinarima.

Može se očekivati da će nova ofenziva Banskih dvora za uvođenje poreza na nekretnine isprovocirati kontranapad njegovih protivnika. Podsjetimo, tijekom ljeta drvljem i kamenjem zasula je Vladu šarolika koalicija koju su činili Udruga Lipa Davora Huića, Živi zid, blogeri portala Liberal.hr, bivši voditelj i DJ Hamed Bangoura… Udruga Lipa pokrenula je peticiju protiv oporezivanja nekretnina te ju je u kratkom vremenu potpisalo više od 130 tisuća građana.

Ovaj tjedan održani su prosvjedi u većim hrvatskim gradovima kontra Marića i njegovih planova.

Prosvjed protiv uvođenja poreza na nekretnine u Osijeku Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Tomislav Silovinac

S druge strane stručna javnost, barem ona koja se izjašnjava, podržava ministra financija. Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog instituta, za tportal je podrobno objasnila zašto Hrvatskoj treba porez za nekretnine. Isto razmišlja i ekonomski analitičar Damir Novotny.

Izvjesno je to da ako Plenkovićeva vlada ne uspije lansirati porez do početka 2019., kako sada neslužbeno najavljuje, mogla bi na duže vrijeme odustati od njega. Ne zaboravimo, 2019. je predizborna godina, a na porezu na nekretnine ne skupljaju se glasovi birača.

  • +12
Ako Plenkovićeva vlada ne lansira nepopularni porez do 1. siječnja 2019., izvjesno je to da će odustati od njega Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec