NEMA STRAHA OD KRIZE

Većina Hrvata sprema se na ljetovanje

02.06.2009 u 13:18

Bionic
Reading

Većina hrvatskih građana, njih 71 posto, smatra kako će recesija utjecati na predstojeću turističku sezonu, ali unatoč tomu njih 59 posto najavljuje da će ići na godišnji odmor, rezultati su ankete koju je u svibnju proveo internetski portal za nekretnine i turizam Crozilla.com.

U anketi je sudjelovalo više od tisuću ispitanika, a 71 posto njih smatra kako će recesija utjecati na predstojeću ljetnu sezonu, dok preostalih 29 posto smatra kako recesija neće imati utjecaja na turizam u ovoj godini, navodi se u priopćenju tvrtke 'Razina tri', koja je vlasnik portala Crozilla.com.

No, unatoč mišljenju kako će recesija ugroziti turističku sezonu, 59 posto ispitanika kaže da će ići na zasluženi godišnji odmor.

Njih 11,7 posto ove godine neće ići na odmor jer, kako kažu, recesija čini svoje, dok odlazak 29,3 posto ispitanika ovisi o tomu hoće li imati dovoljno ušteđenog novca ili ne, ističu iz Crozill.acom-a.

Vezano za smještaj 10,1 posto ispitanika odabrat će hotel, njih 18,8 posto apartmane. Najveći je pak broj ispitanika, njih 39 posto, izabrao privatni smještaj, a 32,1 posto će ovo ljeto provesti kod prijatelja ili rodbine i na taj način uštedjeti dio novca.

Kako se navodi u priopćenju, anketa također pokazuje da najveći postotak ispitanika ljeto želi provesti u Dalmaciji (50 posto). U Istri bi ljeto željelo provesti 10,4 posto ispitanika, za njih 18,4 posto destinacija nije ključna i išli bi bilo gdje, dok bi 21,2 posto ispitanih voljelo otići izvan Hrvatske, navodi se u priopćenju.