RADNICIMA PONUĐEN PREMJEŠTAJ

Vartkes gasi pogon u Novom Marofu

24.02.2009 u 11:26

Bionic
Reading

Uprava Varteksa će, zbog smanjenja narudžbi za novomarofski pogon tvrtke, 135-orici radnika tog pogona ponuditi zamjenska radna mjesta unutar tvrtke kako ne bi došlo do otpuštanja radnika, izvijestio je na jutros održanoj konferenciji za novinare u Varaždinu predsjednik Uprave varaždinske tekstilne tvrtke Zoran Košćec.

Kako bi izbjegla otpuštanja, Uprava tvrtke ponudila je zamjenski posao u sustavu na istim ili sličnim poslovima, a za one koji ne žele prihvatiti te uvjete isplatit će se otpremnina prema kolektivnom ugovoru, istaknuli su čelnici Varteksa.

Košćec je objasnio da se, unatoč nastojanju tvrtke da se pogonu u Novom Marofu osigura nastavak proizvodnje druge odjeće, nakon prestanka proizvodnje Levisa prošle godine, javio problem s kontinuiranom opskrbom pogona. Do početka ožujka završit će se proizvodnja odjeće za sezonu proljeće/ljeto, dok za iduću sezonu još nema povratnih informacija inozemnih i domaćih kupaca, a izostao je i očekivani program javne nabave. Zbog toga je pogon u Novom Marofu ostao nepokriven narudžbama do početka lipnja, kaže Košćec.

Osim novomarofskog pogona, problem se pojavio i u sektoru za proizvodnju tkanina Tivar gdje je kapacitet proizvodnje smanjen za 30 posto. Zbog smanjenja proizvodnje provodi se program zbrinjavanja za oko 50 radnika i vjerujemo da će većina ostati raditi unutar tvrtke, rekao je Košćec.

Trenutno, kaže, traje anketiranje radnika o prihvaćanju novog radnog mjesta unutar tvrtke.