NUŽNA POMOĆ

Varteksu krediti u visini 10 milijuna eura

04.12.2013 u 18:43

Bionic
Reading

'U idućih sedam, a nadam se najviše deset dana, Varteksu će biti isplaćen kredit HBOR-a u visini od pet milijuna eura, a isto toliko i od Zagrebačke banke', rekao je Anton Kovačev, predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), tijekom boravka u Varaždinu gdje je s direktorom Garancijske agencije Varaždinske županije (GARA) Tomislavom Šipekom potpisao Sporazum o suradnji na programima financiranja između HBOR-a i GARA-e

Sporazum je potpisan u nazočnosti varaždinskog župana Predraga Štromara koji je ukazao na dobru suradnju varaždinskih gospodarstvenika i HBOR-a, pri čemu se posebno istaknuo kredit Varteksu. HBOR je do sada u Varaždinsku županiju plasirao 3,8 milijardi kuna kredita, od čega je izvoznicima odobreno dvije milijarde kuna.

'To pokazuje snagu gospodarstva Varaždinske županije koje stalno radi na izvozu pa smo tako i danas imali razgovore o kreditiranju izvoza jednog varaždinskog subjekta u Ukrajinu. Sigurni smo da će potpisani sporazum s GARA-om biti dodatan poticaj našoj kreditnoj aktivnosti i drugim uslugama gospodarstvenicima Varaždinske županije, odnosno napredak gospodarstva. A bez novih ulaganja i zapošljavanja, nema ni izvoza kao ni povećanja BDP-a u našim županijama, odnosno Hrvatskoj', naglasio je Kovačev dodavši da je ulaganje u proizvodnju i izvoz imperativ, jer domaće tržište nije dovoljno.

Prije potpisivanja sporazuma na temelju kojeg će GARA osigurati jamstva poduzetnicima za kredite kod poslovnih banaka koje surađuju s HBOR-om, Kovačev je ukazao da je ova banka lani poduzela niz mjera radi povećanja investicijskih aktivnosti pa je tako lani odobrila više od deset milijardi kuna kredita, od čega 53 posto za ulaganja u nove investicije, što se dogodilo prvi put od početka krize.

'U prvih deset mjeseci ove godine, taj postotak smo povećali na 58 posto, a HBOR je u 2010. za investicije, nažalost, odobrio samo 21 posto jer je u krizna vremena nelikvidnost velik problem. No iako nelikvidnost nije zadaća razvojne banke, pomogli smo gospodarstvenicima da iz nje izađu, jer je to je bio preduvjet opstanka gospodarstva', upozorio je Kovačev.

Sukladno interesu gospodarstvenika, kako je dodao, idućih godina nastavljena je pomoć gospodarstvu snižavanjem kamatnih stopa te produljivanjem rokova počeka i otplate kredita, i to zahvaljujući dobrim rezultatima iz ranijeg razdoblja te dobroj suradnji s međunarodnim financijskim ustanovama. Zbog toga, zadnjih pet godina HBOR nije išao na komercijalno zaduženje, već je dogovarao povoljnije kredite, prvenstveno s Europskom investicijskom bankom.

'S EIB-om smo postigli dogovor oko praćenja kreditnih aktivnosti i u sljedećoj godini. Vjerujemo da će novca biti dovoljno za malo i srednje poduzetništvo, kao i za velike gospodarske subjekte. Sada je samo na poduzetnicima da pripreme dobre projekte.

Isto tako u HBOR-u se pripremamo za praćenje korištenja strukturnih fondova, dakle darovnica koje su predviđene za hrvatsko gospodarstvo. U vezi toga također pozivamo gospodarstvenike neka pripreme programe, neka se kandidiraju agencijama za korištenje strukturnih fondova, ali i za predfinanciranje HBOR-u', zaključio je Kovačev.