SMANJEN GUBITAK

Varteks zbog nelikvidnosti otkazao ugovorene poslove

  • Autor: Ivica Kruhoberec
  • Zadnja izmjena 04.11.2011 13:20
  • Objavljeno 04.11.2011 u 12:57
Košćec Varteks

Košćec Varteks

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Zeljko Hajdinjak

Iako Varteks i dalje posluje s gubitkom, koji je u prvih devet mjeseci iznosio 37 milijuna kuna, uprava tvrtke ističe pozitivne pomake u poslovanju. Međutim, predsjednik Uprave Zoran Košćec priznaje da je zbog nelikvidnosti otežana pravovremena nabavka robnog fonda i financiranje poslovnih aktivnosti, što je dovelo i do otkazivanja pojedinih ugovorenih poslova

'U istom razdoblju prošle godine ostvaren je gubitak od 45,6 milijuna kuna, što govori da smo gubitak smanjili za oko 20 posto. Dakle, Varteks je uspio je napraviti značajne pozitivne pomake u ukupnom rezultatu poslovanja, unatoč krizi i nelikvidnosti te nastavku negativnih trendova u hrvatskom gospodarstvu i na tržištima regije, kao i još uvijek neriješenom našim zahtjevu za modelom C', ističe predsjednik Uprave varaždinske tekstilne kompanije.

Tvrtka je uspjela, kako dodaje, ostvariti 235,2 milijuna kuna prihoda u devet mjeseci, što je rast od 8,2 milijuna kuna, odnosno za 3,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najviše su rasli prihodi od prodaje, i to za 16 milijuna kuna, odnosno za 8,2 posto, kao i sektor B2B. Za gotovo devet posto rastao je i izvozu koji je došao do 98,7 milijuna kuna, što je 42 posto ukupnog prihoda. Glavnina izvoza je Italiju, i to 40 posto, te Njemačku 24 posto, što je posljedica činjenice da se u tim zemljama nalaze glavni Varteksovi partneri: Versace Classic te Hugo Boss.

'Rast prihoda od prodaje i prihoda u izvozu te bolji poslovni rezultati ukazuju da je Varteks uspio vlastitim aktivnostima dijelom ublažiti negativan utjecaj krize na poslovanje. Rezultati bi bili i boji kada bi im se dodali i rezultati tvrtki koje su ove godine izdvojene. Iako rezultati poslovanja gledano kroz redovite poslovne aktivnosti pokazuju pozitivne pomake, ukupni rezultat poslovanja i dalje je negativan.

I dalje je prisutan značajan negativan utjecaj pada osobne potrošnje i sveopće nelikvidnosti u gospodarstvu, što je posebno izraženo u poslovanju vezanom uz domaće tržište. Uz to, negativan trend prisutan na tržištu nekretnina prouzročio je dodatne poteškoće u provođenju aktivnosti vezanih uz stabilizaciju likvidnosti tvrtke, što je izravno prouzročilo nemogućnost pravovremene nabave sirovina i repromaterijala, nabave i isporuke proizvoda i trgovačke robe u maloprodajnu mrežu i za potrebe veleprodaje. Tako smo neke već ugovorene poslove morali otkazati. To je u konačnici značajno utjecalo na poslovni rezultat Varteksa', upozorava Košćec.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi