IZLAZAK IZ KRIZE?

Varteks smanjuje gubitak i traži pomoć države

  • Autor: Ivica Kruhoberec
  • Zadnja izmjena 06.04.2011 16:04
  • Objavljeno 06.04.2011 u 13:57
Košćec Varteks

Košćec Varteks

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Zeljko Hajdinjak

'Varteks je i lani poslovao s gubitkom koji je smanjen u odnosu na 2009. godinu za oko dva milijuna kuna, odnosno sa 98,9 milijuna kuna na 96,7 milijuna kuna', pohvalio se Zoran Košćec, predsjednik uprave varaždinske kompanije predstavljajući poslovanje tijekom prošle godine

'Glede usporedbe rezultata poslovanja s pretprošlom godinom, valja napomenuti da smo segment B2B izdvojili u tvrtku kćer, a sukladno planu restrukturiranja i reorganizacije. Stoga, ako gledamo zajedno, ukupni prihodi od prodaje iznosili su 346,2 milijuna kuna, što je za 9,4 posto više u odnosu na 2009', pojasnio je Košćec. Najavio je i osnivanje novih tvrtki kćeri radi 'pojednostavljenja upravljačke strukture'.

Iako su poslovni prihodi Varteksa pali za 13,6 posto u odnosu na 2009, odnosno na 308,7 milijuna kuna, Košćec je izdvojio rast prihoda od prodaje, osobito u zadnjem kvartalu prošle godine, koji je nastavljen i početkom ove.

'U odnosu na 2009, uspjeli smo ostvariti rezultate bolje za 40-ak milijuna kuna. Naime, ukoliko se isključi utjecaj prodaje dugotrajne imovine, s osnova redovnih aktivnosti bilježimo manji gubitak za 37 milijuna kuna', istaknuo je predsjednik uprave Varteksa govoreći o rezultatima poslovanja.

Košćec je posebno upozorio da su pali i gotovo svi troškovi iz poslovnih aktivnosti. Tako su zbog osjetnog smanjenja broja zaposlenika tijekom prošle godine najviše smanjeni troškovi vezani uz zaposlenike, i to za 17 posto ili 28 milijuna kuna, a unutar toga trošak bruto plaće manji je za 13,7 posto ili za 19,2 milijuna kuna.

ZAMJENA POREZNOG DUGA ZA VLASNIŠTVO ILI OTPIS

Kao ključne izazove u ovoj godini u Varteksu izdvajaju dovršetak pregovora s Ministarstvom gospodarstva o primjeni Modela C, za što je kompanija među prvima podnijela zahtjev. Kako bi se riješio nagomilani porezni dug Varteksa, želi se postići otpis ili njegova zamjena za udio države u vlasničkoj strukturi.

Usporedno s time, vode se pregovori s bankama radi osiguranja kapitala nužno potrebnog za 'nesmetano odvijanje poslovnih procesa i podizanje efikasnosti'. Naime, zbog pada tržišta nekretnina Varteks nije uspio prodati većinu nekretnina koje je ponudio, pa s bankama sada traži novi modele da bi došao do potrebnog novca.

'Rješenje ovih dvaju pitanja očekujemo do sredine godine. 'Ukoliko ne bude produbljivanja krize, nadamo se i pozitivno poslovanju 2012. godine', istaknuo je Košćec, dodajući da je Varteks izmirio sve obveze prema Gradu Varaždinu s osnova duga za zakup gradskih poslovnih prostora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi