POČINJE RESTRUKTURIRANJE

Varteks prodaje trgovine u Zagrebu i Rijeci

18.01.2010 u 14:19

Bionic
Reading

Prodaja City Centra Varteksa u Rijeci te trgovine Quatris na Kvaternikovu trgu u Zagrebu dio su integralnog plana poslovnog i financijskog restrukturiranja koje je predstavio predsjednik uprave varaždinske tekstilne i modne industrije Zoran Košćec

'Ovaj plan, koji smo izradili krajem prošle godine i predstavljen je članovima Nadzornog odbora, prvenstveno je odgovor Varteksa na krizu, ali unatoč tome sadrži i razvojne projekte, a sve s ciljem opstanka i razvoja Varteksa u budućnosti', istaknuo je Košćec, dodajući da će plan već dobio pozitivne ocjene od svih poslovnih banka, a ovih dana bit će prezentiran i u HBOR-u.

Varteksov plan poslovnog i financijskog restrukturiranja oslanja se na vlastite resurse, koji jednim dijelom uključuje i prodaju nekretnina poduzeća.

'Određene žrtve koje ovim planom planiramo provesti, kao što su prodaje dijela imovine, u skladu su s tržišnim okolnostima i gospodarskom krizom. City Centar u Zagrebu ne prodajemo, barem ne za sada. Osnovni cilj prodaje Quatrisa i riječkog City Centra, koji su u tijeku, smanjenje je kreditne izloženosti prema bankama i stvaranje preduvjeta za preživljavanje krize , a manjim dijelom za popravljanje likvidnosti', pojasnio je predsjednik uprave Varteksa napominjući da daljnji potezi ovise i o mjerama pomoći gospodarstvu koje priprema Vlada.

Uz prodaju dviju nekretnina, Varteks planira gašenje neprofitabilnih dijelova kompanije, a usporedno s time i daljnje jačanje i razvoj profitabilnih dijelova sustava i programa, kao što je B2B sektor i jačanje vlastitih robnih marki te dodatno smanjenje operativnih troškova, osobito smanjenje broja zaposlenih u administraciji.

'Što će se u budućnosti događati sa zaposlenošću u Varteksu i u tekstilnoj industriji, uvelike ovisi o daljnjem razvoju tržišnih okolnosti, ali i o primjeni antirecesijskih mjera, kao i onih za očuvanje zaposlenosti i potporu posrnulom realnom sektoru, koje se najavljuju. Međutim, one još nisu zaživjele u praksi. Varteks sve svoje napore usmjerava na održivost vertikalno organiziranog sustava, ali bez provođenja konkretnih mjera države to više neće biti moguće', upozorio je Košćec, dodavši da kada je u pitanju tekstilna industrija, vrlo važno je provođenje već prihvaćene i usvojene strategije tekstilne i odjevne industrije.

Dodatni poticaj radu i razvoju Varteksa Košćec vidi u preseljenju kompanije iz šireg centra Varaždina, za koje su pregovori s Gradom Varaždinom pri kraju. Isto tako razrađen je i projekt radničkog dioničarstva, čija se provedba planira za drugi kvartal ove godine.