ČEKA 61 MILIJUN KUNA

Varteks nije dobio ni lipe za City Centar Rijeka

  • Autor: Ivica Kruhoberec
  • Zadnja izmjena 27.05.2010 10:11
  • Objavljeno 27.05.2010 u 09:18
varteks, Zoran Košćec

varteks, Zoran Košćec

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Željko Hajdinjak

Prema reviziji Deloittea, završenoj 18. svibnja, Varteks je lani ostvario rekordni gubitak od gotovo 100 milijuna kuna. Osim toga, varaždinska kompanija još nije dobila ni lipe za riječku robnu kuću, City Centar Rijeka, koju je prodala za 61 milijun kuna u prosincu prošle godine!

Kako bi zaustavio trend negativnog poslovanja koji se u prva tri mjeseca ove godine dodatno strmoglavio jer je ostvaren gubitak od 18,6 milijuna kuna, gotovo pet puta veći nego u istom razdoblju prošle godine, Varteks najavljuje povećanje postojećih ugovora te reorganizaciju maloprodaje i asortimana ponude na domaćem tržištu, kao i razvojne aktivnosti na tržištima zemalja regije.

No nakon tvornice Levisa u Novom Marofu te pogona u Ivancu, u planu je zatvaranje još nekih dijelova Varteksa, kao i prodaja prodajnih prostora, što otvoreno najavljuje poslovodstvo kompanije koja danas ima tek nešto više od 2.400 zaposlenika.

'Sukladno integralnom planu poslovnog i financijskog restrukturiranja, slijedi nastavak zatvaranja neprofitabilnih dijelova sustava, daljnja racionalizacija zaposlenih te daljnje smanjenje većine operativnih troškova', najavio je predsjednik Uprave Varteksa Zoran Košćec u izjavi povodom objave kvartalnih rezultata, ponovivši već poznatu ocjenu da su rezultati poslovanja posljedica krize.

Kako bi se osigurali dodatni izvori prihoda u ovoj godini koja, sudeći po revizijskom izvješću, također neće biti laka, planira se prodaja sedam nekretnina u Hrvatskoj te četiri na području bivše države, a očekuje se i naplata većeg dijela prihoda od prodaje riječkog City Centra, kao i zagrebačke trgovine Quatris, što bi sveukupno trebalo osigurati Varteksu 137 milijuna kuna.

Međutim, ovaj ambiciozni plan zapao je u probleme gotovo na samom početku, i to tamo gdje se možda najmanje očekivalo. Naime, ništa od novca nakon prodaje robne kuće u Rijeci još nije sjelo na Varteksov račun, a od potpisivanja kupoprodajnog ugovora s riječkom Signum grupom prošlo je gotovo pola godine. Iako je riječ o malo poznatom poduzeću, čija je kupnja Varteksove nekretnine već na početku izazivala pozornost, takav razvoj događaja ipak je iznenađenje, pogotovo ako se uzmu u obzir iznimno povoljni uvjeti iz kupoprodajnog ugovora.

Naime, otplata kupoprodajne cijene od 8,35 milijuna eura trebala bi se izvršiti u tri godišnje rate, a Signum grupa može stupiti u posjed i slobodno raspolagati nekretninom već nakon uplate prve rate u iznosu od svega 5.200 eura, kao i izdavanja bankarske garancije u iznosu od 1,6 milijuna eura. Iako je riječ o iznimnoj pogodnosti, koja otvara nova pitanja, Signum grupa nije uspjela uplatiti prvu ratu do 1. ožujka ove godine, kada je bio rok.

Hoće li Varteks aneksom produljiti rok za uplatu prve rate ili pak krenuti u raskid ugovora, odnosno gdje vidi uzroke problema oko prodaje robne kuće u Rijeci, nismo uspjeli doznati, usprkos višekratnim pokušajima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi