PREDSTEČAJNI POSTUPAK

Varteks na koljenima traži pomoć od politike

19.03.2013 u 18:40

Bionic
Reading

Od gotovo tisuću vjerovnika koji su prijavili svoje tražbine u predstečajnom postupku nad Varteksom, tek njih stotinjak došlo je na prvo predstečajno ročište, tako da će se i na idućem morati nastaviti utvrđivanje tražbina koje ukupno iznose oko 580 milijuna kuna

Nakon čitanja prijavljenih tražbina u kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma dio prisutnih vjerovnika prosvjedovao je jer njihova potraživanja nisu spomenuta. Dok ih je predsjednica Nagodbenog vijeća Tamara Jalšić pokušavala pronaći, članovi vijeća ustvrdili su da sve tražbine nisu namjerno čitane, jer 'tko bi pročitao svih 980'. Nakon negodovanja zašto je ročište uopće održano ako nisu utvrđeni ni svi vjerovnici, zaključeno je da će ostatak tražbina biti utvrđen na idućem ročištu o kojem će vjerovnici biti naknadno obaviješteni. Tada bi se trebalo pristupiti i glasovanju te prijeboju.

Tijek današnjeg, prvog predstečajnog ročišta zacijelo nije ohrabrujući za Varteks, jer je postalo jasno da će ovaj postupak potrajati, a varaždinskoj kompaniji za redovno poslovanje treba hitan interventni kredit od tridesetak milijuna kuna. Kako tog novca nema, 400-tinjak zaposlenika Varteksovih pogona u Ludbregu i Bednji završilo je na 'produljenom odmoru'.

Da na 'prisilan odmor' ne bi otišao i preostali broj od oko dvije tisuće zaposlenika, poslovodstvo Varteksa odlučilo se otvoreno obratiti za pomoć svim političkim strukturama počevši od lokalnih pa do predsjednika RH. Od svih njih najotvorenije o tome je progovorila Natalija Martinčević, saborska zastupnica i zamjenica varaždinskoga gradonačelnika, članica izaslanstva koje je ovih dana posjetilo Upravu Zagrebačke banke.

'Zatražili smo da banka pusti sredstva kako bi Varteks mogao zadržati ugovore i završiti predstečajnu nagodbu te krenuti u restrukturiranje. U Zabi je to obećano, međutim to smo obećanje dobili već sedmi put. Uprava Varteksa ispunila je sve uvjete, no neprestano postavljaju nove. Do danas banka nije pustila ni lipe i trenutačno sudbina Varteksa zaista ovisi samo o banci', ustvrdila je Natalija Martinčević gostujući na Radio Varaždinu.

Dodala je da su i Grad Varaždin i država ponudili banci određena jamstva za kredit budući da jamstva kompanije više nisu dovoljna, ali da joj se čini kako su bankari neumoljivi u vezi Varteksa. Ako ostane tako, što je izgledno, jer bankari više nemaju povjerenje u Upravu Varteksa koja se ne mijenja usprkos kontinuiranom gomilanju višemilijunskih gubitaka - Varteks bi mogao u stečaj ili barem prestati s proizvodnjom i prije završetka postupka predstečajne nagodbe.