I DALJE U MINUSU

Varteks i nakon nagodbe niže gubitke

19.11.2013 u 09:09

Bionic
Reading

Varteks posluje s gubitkom i nakon sklapanja predstečajne nagodbe. U trećem kvartalu, prema podacima objavljenim na Zagrebačkoj burzi, varaždinska tekstilna tvrtka ostavila je gubitak od 22 milijuna kuna, a u devet mjeseci ostvaren je gubitak od 64 milijuna kuna

Ukupni prihodi u trećem kvartalu ove godine iznosili su 36 milijuna, što je gotovo dvostruko manje nego u istom razdoblju prošle godine. Prepolovljeni su i rashodi koji su u trećem kvartalu prošle godine iznosili 125 milijuna kuna, a ove godine 58 milijuna kuna.

Preneseni gubitak Varteksa, prema bilanci na dan 30. rujna ove godine, iznosi 184 milijuna kuna. Dugoročne obveze najveće hrvatske tekstilne kompanije iznose 148 milijuna kuna, od čega su 78 milijuna obveze prema bankama i drugim financijskim institucijama, a odgođena porezna obveza je 66 milijuna kuna. Kratkoročne obveze iznose 554 milijuna kuna, od čega 224 milijuna otpada na banke, 94 milijuna na dobavljače, 20 milijuna na obveze prema zaposlenicima te 192 milijuna na obveze za poreze, doprinose i slična davanja.

Zbog nagomilanih gubitaka i nepodmirenih obveza prema državi, dobavljačima i zaposlenicima početkom godine otvoren je postupak predstečajne nagodbe. Plan financijskog restrukturiranja vjerovnici su prihvatili u lipnju, kada je država otpisala Varteksu gotovo 200 milijuna od ukupno 265 milijuna kuna duga. Ostatak Varteksovog duga država je trebala namiriti nekretninama, a umanjenjem duga dokapitalizacijom za iznos od 15 milijuna kuna trebala je doći do 13,51 posto vlasništva u kompaniji.

Međutim, sudeći prema podacima Središnjeg klirinškog depozitarnog društva, država još uvijek nije ušla u vlasničku strukturu kompanije koja je s gotovo 10 posto trezorskih dionica ujedno najveći svoj pojedinačni vlasnik. Isto tako još nije poznato je li Varteks uspio doći do kredita od 10 milijuna eura za koji je nakon sklapanja predstečajne nagodbe predsjednik Uprave Zoran Košćec rekao da je nužan za isplatu zaostalih plaća, otpremnina za višak radnika i nabavku repromaterijala. Sudeći po nedavnoj izjavi varaždinskog župana Predraga Štromara, koji je proteklih mjeseci višekratno p(r)ozivao bankare, čini se da će nakon države i banke, usprkos svemu, opet priskočiti u pomoć Varteksu. Naime tijekom izborne skupštine HNS-a Varaždinske županije varaždinski župan i predsjednik Središnjeg odbora HNS-a ustvrdio je da se uspjelo pomoći Varteksu, a zatim je najavio rješavanje drugih gospodarskih problema.