KRPANJE PRORAČUNA

Varaždinska županija prodajom tvrtki pokriva minus

16.12.2010 u 12:26

Bionic
Reading

Prodaja vlasničkih udjela u Poduzeću za ceste (PZC) i Hidroingu, a kasnije i županijskih ljekarni, glavna je mjera kojom Varaždinska županija namjerava nadoknaditi pad prihoda u ovoj i idućim godinama, odnosno manjak u županijskom proračunu koji ima već tri godine uzastopce, tako da se na kraju ove godine popeo na 25 milijuna kuna

Ovogodišnji manjak prihoda i primitaka proračuna Varaždinske županije, koji je posljedica recesije i izmjena zakona o financiranju lokalne samouprave, bit će oko 10 milijuna kuna. Usto, iz prošle godine prenesen je manjak od 9,6 milijuna kuna, što zajedno s prenesenim manjkom prihoda iz 2008. od 5,3 milijuna kuna daje ukupni preneseni manjak od gotovo 15 milijuna kuna.

Ako se tom prenesenom manjku iz ranijih godina pribroji i spomenuti ovogodišnji manjak, dobiva se manjak od ukupno 25 milijuna kuna koji će se morati prenijeti u proračunu Varaždinske županije za 2011. koji je utvrđen na iznos od gotovo 210 milijuna kuna. Budući da se i iduće godine očekuju manji prihodi, kao i za trećinu manji primici iz državnog proračuna na ime decentraliziranih sredstava, veći dio toga manjka namjera se pokriti prodajom dionica dvaju poduzeća, a 10 milijuna kuna manjka prenijelo bi se u 2012. godinu.

'Uz aktualan trend kretanja prihoda te uz neizvjesnost koju nosi učestala izmjena zakonskog okvira financiranja jedinica lokalne i regionalne samouprave, nemoguće je osigurati pokriće manjka prihoda i primitaka daljnjim smanjenjem planiranih rashoda i izdataka, već je bilo potrebno naći prihode koji će omogućiti pokriće manjka', istaknuo je na Županijskoj skupštini varaždinski župan Predrag Štromar objašnjavajući zašto se ide u prodaju dionica trgovačkih društava za kojima je, kako je istaknuo, prestao javni interes.

Sukladno tome, Varaždinska županija prodat će svoje dionice u PZC-u i Hidroingu, a kasnije i osnivačka prava u Ljekarnama Varaždinske županije. Procijenjena vrijednost kontrolnog paketa od 25 posto plus jednu dionicu, koji ima Varaždinska županija u PZC-u, iznosi 16,5 milijuna kuna, a vrijednost 25,3 posto dionica Varaždinske županije u Hidriongu procjenjuje se na oko sedam milijuna. Od osnova prodaje osnivačkih prava u Ljekarni Varaždinske županije u 2012. očekuje se prihod od 30 milijuna kuna.