SNAŽAN RAST

Val potražnje za dizalicama topline u EU: Evo gdje se najbolje prodaju

04.04.2023 u 11:05

Bionic
Reading

Prodaja dizalica topline širom svijeta snažno je porasla u 2022. godini, a u Europi poskočila je gotovo 40 posto, poduprta državnim poticajima i potragom za jeftinijom alternativom plinu, utvrdila je Međunarodna agencija za energiju (IEA)

U svijetu je prodaja dizalica topline prošle godine porasla za 11 posto, pokazala je analiza IEA-e, objavljena u ponedjeljak. Val potražnje pokrenuli su poticaji vlada, visoke cijene plina i nastojanja da se smanji emisija štetnih plinova, objašnjavaju u agenciji.

Rezultat označava 'drugu uzastopnu godinu dvoznamenkastog rasta za središnju tehnologiju u tranziciji svijeta prema sigurnom i održivom grijanju', ističu u IEA-i. Samo u Europi lani je prodano gotovo tri milijuna dizalica topline, za gotovo 40 posto više nego u 2021.

Većina zemalja EU-a osigurava poticaje za kupnju kako bi udvostručila njihovu upotrebu, u skladu s preporukama IEA-e koje je Europska komisija prihvatila.

Gotovo polovina dizalica prodana je lani u Italiji, Francuskoj i Njemačkoj, a na novijim tržištima, poput Poljske i Češke prodaja je udvostručena. U nordijskim zemljama prodano ih je gotovo pet puta više po kućanstvu nego u ostatku Europe.

U SAD-u potražnja za dizalicama topline nadmašila je u 2022. potražnju za plinskim pećima dok je u Kini, najvećem tržištu na svijetu, stagnirala u uvjetima posustajanja gospodarskih aktivnosti, navode u IEA-i.

Na globalnoj razini dizalice topline prema IEA-i pokrivaju desetinu potreba za grijanjem stambenih zgrada kada se koriste kao glavni izvor topline, a da bi se ispunile sve energetske i klimatske obveze, trebale bi pokrivati dvostruko više, upozorila je agencija.