premijer na krku

Plenković: 'Kad bismo bili egoistični, nama bi LNG terminal pokrio sve potrebe za plinom'

24.11.2022 u 12:58

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je s kancelarom Republike Austrije Karlom Nehammerom i predsjednikom vlade savezne države Bavarske Markusom Söderom LNG terminal u Omišlju na Krku. Nakon obilaska postrojenja stali su pred novinare

Domaćini na LNG terminalu upoznali su dužnosnike s njegovim radom, procesima dopreme ukapljenog plina te daljnjeg transporta s terminala plinovodom prema unutrašnjosti.

Gosti su upoznati i sa strateškom odlukom Vlade RH o povećanju kapaciteta LNG terminala na Krku. Ukupna investicija je vrijedna 180 milijuna eura, od čega se 25 milijuna eura planira utrošiti na samo proširenje kapaciteta terminala, a 155 milijuna eura u proširenje plinovodne mreže prema Bosiljevu.

Premijer Plenković poručio je da je Hrvatska energetski sigurna.

'Mislim da je svima jasno da smo u prvom mandatu okončali debatu treba li nam LNG terminal. Za njega smo dobili 101 milijun eura, naša vlada je donijela odluku da će dati još toliko. U njega su uložili i HEP i Plinacro, koji su i suvlasnici. Više od 60 posto plina koji konzumiramo u Hrvatskoj upravo je ukapljeni prirodni plin koji se ovdje regasificira. Kada bismo bili egoistični, rekli bismo da Hrvatska ima dovoljno, ali naša je želja u duhu europske solidarnosti da on bude koristan i našim susjedima', izjavio je Plenković.

Austrijski kancelar Nehammer rekao je da su oni izrazili političku volju da se pridruže projektu proširenja kapaciteta terminala na Krku.

'Sada se stručnjaci moraju naći da bi razradili detalje. U Austriji smo izrazili političku volju da se pridružimo ovom projektu. Potaknut ćemo naša privatna poduzeća da uđu u ovaj projekt', kazao je Nehammer.

  • +13
Andrej Plenković s Karlom Nehammerom i Markusom Soderom u posjeti LNG terminalu Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

Odgovarajući na pitanja o vrijednosti investicije proširenja, Plenković je izjavio da će tu biti važni i razgovori sa Slovenijom.

'Planovi za plinovode koji bi spajali Omišalj preko Slovenije s Austrijom i Bavarskom stari su više od 10 godina. Dakle ova tema nije od jučer. Naravno, mi bismo zajednički nastupali prema Europskoj komisiji i tražili sufinanciranje ovih projekata. Što se tiče zakupa, postoje natječaji i onda se zainteresirani javljaju', objasnio je Plenković.

Premijer Plenković s Karlom Nehammerom i Markusom Soderom u posjeti LNG terminalu Izvor: Cropix / Autor: Damir Škomrlj / CROPIX

Predsjednik vlade savezne države Bavarske Markus Söder rekao je da će se ovaj plinovod moći iskoristiti i za zeleni vodik, čiji će udio sve više rasti.

'Imat ćemo sve više obnovljivih izvora energije i ako bismo u tom smislu iskoristili ovaj plinovod, to bi onda bilo značajno za cijelu ovu energetsku prekretnicu u Europi. Želimo proširiti postojeće kapacitete, a onda ih koristiti i kao vodikovod', rekao je Söder.