OTVORENA 18. VINISTRA

Uz pomoć Agrokora, Istarska malvazija postaje svjetsko vino

13.05.2011 u 16:18

Bionic
Reading

U dvorani na Žatiki svečano je otvoreno 18. izdanje Vinistre, manifestacije koja objedinjuje vinska i gastronomska događanja. Uz izložbu vina, prezentiranih 130 izlagača, Vinistra ima i natjecateljski karakter te su u konkurenciji za medalje ove godine prijavljena 482 uzorka vina, 74 maslinova ulja i 20 rakija

Od male regionalne izložbe Vinistra se danas profilirala u jednu od vodećih vinarskih manifestacija u Hrvatskoj, koja osim vrhunskih vina promovira i vrhunsku gastronomiju te je mjesto razmjene ideja i promišljanja budućnosti. Pristupanjem koncerna Agrokor Udruzi vinara i vinogradara Istre - Vinistri, očekuje se dodatni suport u promociji i afirmaciji vina i vinske kulture, ali i u istraživanju i razvoju.

'Istarsku malvaziju vidim kao vrhunsko svjetsko vino, zahvaljujući našim vinarima koji su od donedavno prosječnog vina počeli stvarati vrhunsko', istaknuo je župan, dodajući kako od Agrokora očekuje da će puno uložiti u segment istraživanja i razvoja kako bi domaća vina konkurirala svjetskim. Naime, Vinistri je prethodilo i 3. izdanje Svijeta malvazije, na kojem je prezentirano 219 malvazija iz pet zemalja.

Kako vele organizatori, Vinistra koja je prvi put održana 1994. godine, konstantno bilježi povećanje broja uzoraka autohtonih sorti pristiglih na ocjenjivački dio, sve višu razinu kvalitete ocjenjivanih vina i svake godine poneko novo ime nagrađeno od stručnog žirija.

U sklopu 18. izdanja, uz svakodnevne degustacije, održava se i Vinistra Gourmet na kojem sudjeluju istaknuti restorani iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Austrije te u organizaciji Agencije za ruralni razvoj Istre (AZZRI) manifestacija pod nazivom Okusi i mirisi Istre tijekom koje će vodeći majstori kulinarstva pripremati specijalitete spravljene s mesom istarskog boškarina (goveda).

Vinistra se održava do nedjelje, pod generalnim pokroviteljstvom Istarske županije, Grada Poreča, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja te Hrvatske gospodarske komore i Međunarodne organizacije vinove loze i vina (OIV). Uz predstavnike institucija, svečanosti otvorenja bio je nazočan i bivši predsjednik Stipe Mesić, koji je počasni građanin Istarske županije, te županovi gosti iz liberalnih stranaka, budući da je netom prije Vinistre zaključena dvodnevna međunarodna konferencija.