pjenušava zdravica

Uz hrvatske pjenušce nazdravljaju Nizozemci, Talijani i Crnogorci

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 28.12.2018 12:34
  • Objavljeno 28.12.2018 u 12:34
Hrvatska je u 2017. izvezla 324 hektolitra pjenušavih vina u vrijednosti 748 tisuća eura

Hrvatska je u 2017. izvezla 324 hektolitra pjenušavih vina u vrijednosti 748 tisuća eura

Izvor: tportal.hr / Autor: Kruno Kartus

Hrvatska je u 2017. izvezla 324 hektolitra pjenušavih vina u vrijednosti 748 tisuća eura, od čega najviše šampanjca sa zaštićenom oznakom izvornosti, čak 101 hektolitar, dok smo istovremeno uvezli 14 tisuća hektolitara u vrijednosti više od 7 i pol milijuna eura, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku

U prvih devet mjeseci ove godine izvezli smo 205 hektolitara vina u vrijednosti 465 tisuća eura, dok smo prethodne godine u istom razdoblju izvezli 158 hektolitara, u vrijednosti 350 tisuća eura, priopćili su iz Hrvatske gospodarske komore.

'Hrvatski vinari kako u proizvodnji vina tako i u proizvodnji pjenušaca prate svjetske trendove te se broj proizvođača pjenušaca u Hrvatskoj svake godine povećava. Hrvatske pjenušce odlikuje kvaliteta i raznolikost jer se, osim klasičnih internacionalnih sorti, rade i od autohtonih hrvatskih sorti vina poput terana, malvazije, plavac malog i graševine', rekao je tajnik Udruženja vinarstva HGK Igor Barbarić.

Najviše hrvatskog šampanjca završi u Nizozemskoj. Tamo smo 2017. izvezli 69 hektolitara u vrijednosti 282 tisuće eura. Nakon Nizozemaca, hrvatskim šampanjacem najviše nazdravljaju Talijani i Crnogorci. U svaku od te dvije zemlje izvezeno je 32 hektolitra prošle godine. 

'Da su hrvatski pjenušci u vrhu svjetskih trendova i kvalitete svjedoči nemali broj medalja na svjetskim ocjenjivanjima vina, poput onih u Londonu i Parizu', dodao je Barbarić.

Što se tiče stranih pjenušaca, najviše ih uvezemo iz Njemačke, i to 4 tisuće hektolitara u prošloj godini. Dobro prolazi i talijanski prosecco s uvozom od 2 tisuće hektolitara u prošloj godini. U izvozu pjenušaca inače prednjače Italija, Francuska i Španjolska, a prema podacima Eurostata EU je u 2017. izvezla 809 milijuna litara pjenušca, od čega je oko polovice otišlo u zemlje članice.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!