POVOLJNO DO DOMA

Uskoro kreću prijave za subvencionirane kredite: Uvjeti nikad povoljniji, a novca ima za sve!

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 12.08.2019 20:34
  • Objavljeno 12.08.2019 u 20:34
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Neven Bučević/Pixell

Ako želite iskoristili povoljnu priliku za rješavanje stambenog pitanja vrijeme je da pronađete stan ili kuću po vašoj mjeri. Nova runda subvencioniranih stambenih kreće od 10. rujna, a već je objavljena lista 12 banka s kojima je državna agencije (APN) potpisala ugovore o davanju kredita

Sukladno zakonskim predispozicijama, na natječaj se možete prijaviti ako ste mlađi od 45 godina i u svom vlasništvu nemate nekretninu. Državna potpora odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po kvadratnom metru odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.

Cijena od 1.500 eura po metru kvadratnom, odnosno ukupni iznos kredita od 100.000 eura mogu biti i veći ali vam se u tom slučaju razlika ne subvencionira. Ako kupujete nekretninu prije javljanja na natječaj morate pronaći odgovarajući stan ili kuću i s prodavateljem potpisati predugovor.

Koliki će vam dio rate plaćati država ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem kupujete (gradite) nekretninu. Na najveću subvenciju (51 posto rate kredita) imaju pravo oni koji rješavaju stambeno pitanje u najnerazvijenijim područjima, dok najmanje (30 posto rate kredita) ide onima koji se kuće u urbanim središtima poput Zagreba.

Detaljan popis postotka subvenicioniranja prema gradovima i općinama pogledajte ovdje.

  • +10
  • +7

Ministar Štromar najavio je da će ove godine svi koji se prijave i zadovolje uvjete dobiti subvenciju

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Subvenciju ostvarujete u prvih pet godina otplate kredita, a dodatne pogodnosti dobivate ako imate djecu. Uz ranije uvedeno produženje od dvije godine za svako rođeno ili posvojeno dijete tijekom trajanja subvencije, ove godine trajnanje subvencije produžuje se za dodatnih godinu dana po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu.

To konkretno znači da će za obitelj s dvoje djece subvencija umjesto pet godina trajati sedam godina. Ako tijekom otplate kredita dobiju još dvoje djece subvencioniranje se produljuje na devet godina.

Banke koje odobravaju stambene kredite; Izvor: APN

Banke koje odobravaju stambene kredite; Izvor: APN

Izvor: APN / Autor: Neven Bučević/tportal.hr

Dodatna pogodnost u korištenju ovih kredita su niže kamatne stope od standardnih na tržištu. Ove godine Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) potpisala je ugovore o davanju subvencioniranih stambenih kredita s 12 banaka, a efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću se od 2,19 do 3,75 posto.

Pritom treba naglasiti da je riječ o maksimalnim kamatnim stopama što znači da u pregovorima s bankom možete postići i povoljnije uvjete ovisno o vašem bonitetu i kreditnoj sposobnosti.

Ministar Štromar ima dobre vijesti za sve koji žele kupiti prvu nekretninu preko APN-a

Ministar Štromar ima dobre vijesti za sve koji žele kupiti prvu nekretninu preko APN-a

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Prijave za kredite kreću 10. rujna kada će APN raspisati poziv koji će biti otvoren tri ili četiri tjedna. Detaljne informacije s procedurom podnošenja prijave i potrebnim obrascima možete pronaći ovdje.

I na kraju odlična vijest. Ministar Predrag Štromar najavio je da će ove godine svi koji se prijave i imaju potpunu dokumentaciju dobiti subvenciju neovisno o broju prijava.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!