odluka europske komisije

Doznajte kad ćete morati zamijeniti plinski bojler i koliko će vas to koštati

04.10.2018 u 10:26

Bionic
Reading

Europska komisija još je 2013. donijela uredbu o obveznoj ugradnji ekoloških kondenzacijskih bojlera. No u Hrvatskoj ih je ugrađeno samo 10.000. O tome zašto kasnimo i hoće li građani morati mijenjati plinske bojlere razgovaralo se u HRT-ovoj emisiji 'Dobro jutro' s Robertom Blažinovićem, načelnikom sektora za industrijsku politiku Ministarstva gospodarstva, Dubravkom Duvančićem iz Grupacije distributera i opskrbljivača energijom te Daliborom Pudićem iz Hrvatske stručne udruge za plin

Blažinović je rekao kako građani u ovom trenutku nemaju potrebu mijenjati bojlere koji su ispravni. Odluka Direktorata za energiju Europske komisije o tome kada će se uredba morati početi primjenjivati očekuje se početkom 2019. godine.

Utješno za naše građane je i to da, bez obzira što starih bojlera nema više na tržištu, rezervnih dijelova će, prema nekim procjenama, biti najmanje idućih 10 godina.

Panike nema iako problem postoji, rekao je Blažinović. Duvančić je pojasnio razliku između kondenzacijskih i turbo bojlera, rekavši kako je riječ o količini vode koju ispuštaju. Turbo bojleri imaju puno veću temperaturu plinova i osjetna je razlika u količini vlage.

Kao veliki problem Pudić je naveo situaciju u višestambenoj zgradi kada se jednom stanaru pokvari bojler koji nije moguće popraviti, već ga je nužno zamijeniti novim. Prema zakonu o vlasništvu, jedan stanar može promijeniti svoj uređaj samo ako ga promijene svi susjedi na vertikali.

Također, na jedan dimnjak ne mogu ići dva različita uređaja. Što zapravo znači da ako netko želi zamijeniti svoj dotrajali bojler, trebali bi ga zamijeniti svi koji koriste taj dimnjak, bez obzira koliko njihovi bili stari.

Kondenzacijski bojleri su 20 do 30 posto skuplji od klasičnih, ali će veći problem biti sanacija dimnjaka - 18 tisuća kuna. Apsurdno je i to što kondenzacijski bojleri donose uštedu energije od tri do pet posto godišnje, što znači da je rok isplativosti 40 do 50 godina, odnosno da su neisplativi.