SVJETSKE BURZE

Upozorenja Targeta i Microna pritisnula Wall Street

17.11.2022 u 07:10

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi izgubili dobitke od prethodnoga dana jer su upozorenja trgovačkog lanca Targeta i proizvođača čipova Microna zabrinula ulagače.

Dow Jones oslabio je 0,12 posto, na 33.553 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,83 posto, na 3.958 bodova, a Nasdaq indeks 1,54 posto, na 11.183 boda.

Nakon snažnog skoka krajem prošloga tjedna, od početka ovoga tjedna indeksi znatno osciliraju, pa jedan dan porastu, da bi već drugi dan izgubili te dobitke.

Jer, oslabio je zamah tržišta, potaknut slabljenjem inflacijskih pritisaka i nadom u usporavanje tempa povećanja kamata Feda, pa se posljednjih dana trguje oprezno.

Na to ukazuje manji obujam trgovanja. Jučer je, primjerice, na američkim burzama vlasnika zamijenilo 10,5 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 12,2 milijarde.

Među najvećim gubitnicima jučer je bio trgovački sektor s prosječnim padom od 1,5 posto.

Pritom je cijena dionice Targeta pala više od 13 posto jer je taj trgovački lanac neugodno iznenadio ulagače padom zarade u trećem tromjesečju za otprilike 50 posto i najavom slabljenja prodaje u tekućem blagdanskom kvartalu.

Upozorenje Targeta pritisnulo je cijene dionica drugih trgovačkih lanaca, kao što su Macy's, Best Buy i Foot Locker.

Znatno je pao i tehnološki sektor, ponajviše cijene dionica proizvođača čipova, jer je Micron Technology izvjestio da će smanjiti proizvodnju memorijskih čipova i investicije.

Cijena dionice Microna potonula je gotovo 7 posto.

„Upozorenje Targeta otvorilo je pitanje o budućim prihodima trgovačkih lanaca i potrošnji građana. A vijest iz Microna sigurno je navela neke ulagače da povuku dio zarade s tržišta jer se čini da temelji u tehnološkom sektoru i dalje nisu sjajni”, kaže Chuck Carlson, direktor u tvrtki Horizon Investment Services.

Podršku tržištu pružilo je, pak, popuštanje geopolitičkih napetosti u vezi eksplozije u Przewodowu, selu u istočnoj Poljskoj blizu granice s Ukrajinom, u kojoj je u utorak poginulo dvoje ljudi.

Projektil koji je pogodio Poljsku vjerojatno je bio zalutali projektil koji je ispalila ukrajinska protuzračna obrana, a ne ruski napad, poručili su iz Poljske i NATO-a.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,25 posto, na 7.351 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,00 posto, na 14.234 boda, a pariški CAC 0,52 posto, na 6.607 bodova.