TRAŽE ZAJEDNIČKE MJERE

Uoči sastanka u Beogradu uzburkali se duhovi oko Agrokora

18.04.2017 u 17:41

Bionic
Reading

Aktivacijom 'Lex Agrokora' hrvatska Vlada preuzela je upravljanje koncernom u Hrvatskoj, a vlasti u Sloveniji, Srbiji, BiH i Crnoj Gori pripremaju zajednički nastup za očuvanje radnih mjesta i zaštitu interesa dobavljača regionalnih kompanija u sastavu Agrokora

Najdalje je otišla Slovenija, koja je donijela prijedlog zakona za zaštitu sistemski važnih tvrtki (lex Mercator). Cilj je slovenskog zakona taj da se većinskom vlasniku kompanije spriječi da štetno djeluje na poslovanje ovisne tvrtke, ako ona ima sistemski socijalni i gospodarski značaj i važna je za financijsku stabilnost Slovenije, navodi prijedlog zakona koji je u parlament u četvrtak uputila slovenska vlada.

O specijalnim zakonskim rješenjima razmišljaju i u ostalim državama u kojima posluje Agrokor, a zajednički odgovor na krizu koncerna pokušat će naći ministri trgovine i ekonomije Srbije, Slovenije, BiH i Crne Gore na sastanku koji će se u srijedu održati u Beogradu.

Na poziv ministra trgovine i turizma Srbije Rasima Ljajića, sastanku će prisustvovati ministar ekonomskog razvoja i tehnologije Slovenije Zdravko Počivalšek, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministrica ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić.

Uoči sastanka, Ljajić je za RTS rekao da je Srbija prva započela konzultacije s Mercatorom i dobavljačima pokazavši odgovoran pristup problemu.

Ljajić očekuje da svaka država navede koje su mjere poduzete i postoji li nešto što mogu zajednički uraditi s ciljem zaštite zaposlenih i dobavljača.

'Riječ je o kriznoj situaciji, mi nemamo potrebe ni za kakvim radikalnim mjerama s obzirom na to da Mercator posluje stabilno, izmiruje potrebe s manjim dobavljačima, s velikim dobavljačima ima posebne ugovore. Dok je sve u granicama zakona, nemamo potrebe za nekim mjerama. Stabilizacija Agrokora i u Hrvatskoj imala bi utjecaj na poslovanje Mercatora', objasnio je Ljajić. 

Govoreći o regionalnoj poruci koja će biti upućena na sastanku u Beogradu, Ljajić je istaknuo da svi imaju ekonomske interese koje treba zaštititi te očekuje da sve države pribjegnu mjerama njihove zaštite.

Indikativno je to da na sastanak nije pozvana hrvatska ministrica gospodarstva Martina Dalić. Sudionicima sastanka ona je poručila da su Agrokorove kompanije u regiji njegovo vlasništvo te da očekuje respektiranje vlasničkih prava, kao što ih je respektirala i hrvatska Vlada pri uvođenju izvanredne Uprave.  

Umjesto u Beograd, Dalić putuje u Pariz gdje će sudjelovati na konferenciji OECD-a o poticanju investicija u Jugoistočnoj Europi. Prije konferencije sastat će se s glavnim tajnikom OECD-a Angelom Gurriom s kojim će razgovarati o hrvatskom članstvu u toj ekonomskoj organizaciji. 

U ponedjeljak je u Sarajevu u Vladi BiH održan krizni sastanak s dobavljačima na kojem je dogovoreno da predstavnici federalne vlade u kontaktu s članovima uprave Konzuma ovoga tjedna pokušaju postići dogovor o modalitetima budućeg poslovanja.