MEĐUNARODNI SPOR

Unicredit tužio Hrvatsku u Washingtonu zbog zakona o konverziji

15.09.2016 u 11:32

Bionic
Reading

Talijanski Unicredit, vlasnik Zagrebačke banke, podnio je tužbu u Washingtonu protiv Hrvatske zbog Zakona o konverziji kredita u švicarskim francima. Iz Ministarstva vanjskih poslova nam je neslužbeno potvrđeno kako su primili obavijest talijanske banke o pokretanju procesa

Za očekivati je kako će i ostalih šest banaka koje se smatraju oštećene konverzijom slijediti primjer Unicredita.

Spor će se voditi na Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu koji djeluje u okviru Svjetske banke. Procjene su da će gubici banaka zbog konverzije iznositi oko osam milijardi kuna.

Iz dobro upućenih izvora doznajemo kako u Ministarstvo financija još nije stigao dopis Unicredita.

'Ostajemo pri tome kako bi bilo najbolje izbjeći arbitražu u Washingtonu. U stalnom smo kontaktu s bankama. Imali smo konstruktivnu raspravu. Nadam se da ćemo napraviti iskorak koji u konačnici ne bi značio udar na državni proračun jer za izravnu kompenzaciju novca nemamo. Tražimo neke druge modele. Kad se dogovorimo oko koncepta, lako ćemo onda riješiti sve ostale detalje', rekao nam je naš sugovornik uključen u pregovore s bankama.

Bankari su uvjereni kako imaju dobre temelje da dobiju spor s Hrvatskom. Smatraju kako je primjena zakona bila retroaktivna, odnosno prisilio je banke na promjenu postojećih ugovora koji su, tvrde, bili potpuno u skladu s hrvatskim zakonom.

Packu zbog Zakona o konverziji Hrvatska je dobila i od Bruxellesa. Europska komisija pokrenula je postupak jer je nakon analize slučaja švicarac zaključila da zakon konverzija ugrožava načela slobode kretanja kapitala, nije proporcionalan i omogućava konverziju svima, bez obzira na sposobnost vraćanja kredita.

Europska komisija smatrala je da retroaktivna primjena tog zakona ugrožava načelo pravne sigurnosti i predvidljivosti, što utječe na slabljenje povjerenja investitora u hrvatsku ekonomiju.