IVICA MUDRINIĆ:

'Umjesto autoputa, zaglavili smo na kružnom toku'

27.05.2013 u 13:06

Bionic
Reading

'Evidentno je da nismo odabrali autoput, pa ni brzu cestu, već smo ostali zaglavljeni na kružnom toku koji se u međuvremenu toliko pohabao i postao pun rupa da je vožnja po njemu hazard i borba za preživljavanje', slikovito je opisao Ivica Mudrinić stanje u kojem se nalazi hrvatsko gospodarstvo prigodom otvaranja Dana poduzetnika

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca u svom govoru je naglasio potrebu postizanja konsenzusa svih socijalnih partnera o tome 'kakva zemlja u gospodarskom smislu želimo biti'.

Prozvao je Vladu zbog neodlučnosti i neprepoznatljive ekonomske politike. 'Točno je da su problemi gomilani desetljećima. No isto je tako točno da je Vlada u prvoj godini mandata propustila povući najteže reformske poteze', rekao je Mudrinić dodajući da su se vladajući previše oslonili na strategiju rasta državnih investicija, koje se nisu dogodile.

Zamjerio je Vladi da je povećala ukupno opterećenje poreza i doprinosa u postotku BDP-a. 'Pad kreditnoga rejtinga najvećim se dijelom može pripisati naslijeđenim problemima, no odlučujući faktor svakako je bio i nedostatak vjerodostojnosti nove politike', dodao je Mudrinić ističući da Vladi nedostaju cjelovite mjere.

'Njihova bi cjelovitost, povezanost i unutarnja usklađenost jamčila uvjerenost svih dionika da su na djelu politike i reforme koje osiguravaju pokretanje investicijskog ciklusa i rasta. Takve bi mjere pomogle promijeniti i izrazito pesimistična očekivanja poduzetnika i investitora', poručio je predsjednik HUP-a.

Pohvalio je neke poteze koje je Vlada povukla u ovoj godini, osobito u segmentu javnih financija i javnih poduzeća. Pozdravio je i sve uspjehe Vlade u zaključenju procesa ulaska u Europsku uniju, sređivanje stanja u brodogradnji, nastavak borbe protiv korupcije, napore za sređivanje stanja u pravosuđu...


Pritom je naglasio da i dalje ostaje dojam da pojedini reformski zahvati, poput aktualnih procesa restrukturiranja pojedinih državnih poduzeća koja ovise o državnim subvencijama, nisu autonomno generirani, već su 'isključivo iznuđeni jasnim pravilima o potporama Europske unije'.

U povodu dvadesete obljetnice HUP-a, Mudrinić je najavio prijedloge novih mjera za unapređenje hrvatskog gospodarstva, koje će poslodavci uskoro predstaviti.