tržište kapitala

Uljanik se vratio iz mrtvih kao uvjerljivi dobitnik dana na burzi, Horvat očekuje konačnu informaciju iz Kine

Predstavnici China Shipbuilding Industry Corporationa obišli su brodogradilište Uljanik

Predstavnici China Shipbuilding Industry Corporationa obišli su brodogradilište Uljanik

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Trgovanje na Zagrebačkoj burzi u petak se odvijalo bez nekog jasnog trenda, gdje je CROBEX kliznuo zanemarivih 0,1 posto, kojemu je to tek drugi pad u zadnjih jedanaest trgovinskih dana, dok je uži indeks CROBEX10 stagnirao. Likvidnost je nešto ojačala u odnosu na dva prethodna dana, te je protrgovano oko 10 milijuna kuna, a dobitnik dana je - Uljanik

U fokusu investitora je, već drugi dan zaredom, bila dionica Končar elektroindustrije koja je prikupila 5 milijuna kuna, što je činilo čak polovinu prometa od petka. Među milijunašima je bila još samo dionica Valamar Riviere koja je stagnirala cijenom uz 1,1 milijun kuna prometa.

>>>Horvat: Povratnu informaciju iz Kine očekujem za nekoliko dana

Među gubitnicima je prednjačila dionica Dalekovoda koja je pala 3,9 posto, a slijede dionice Jadrana i Atlantske plovidbe s minusima od 1,9 posto i 1,7 posto.

Nakon nekoliko dana snažne rasprodaje u dionici Uljanika, u petak je cijena odskočila 29 posto, što ju pozicionira kao uvjerljivog dobitnika dana.

  • +25
  • +22

Predstavnici China Shipbuilding Industry Corporationa obišli su brodogradilište Uljanik

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u petak u Otoku nedaleko Vinkovaca kako u ovom trenutku još uvijek nema "analizu kolega iz Kine" te u idućih nekoliko dana očekuje povratnu informaciju o interesu kineske kompanije China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) za brodogradilišta Uljanik i 3. maj.

"U kontinuitetu sam u kontaktu s veleposlanikom Kine ovdje u Republici Hrvatskoj. Kakva će konačna informacija biti i za što će oni točno biti zainteresirani, da li samo isključivo za brodogradnju ili diverzifikaciju na prostoru Pule ili Rijeke, očekujem da ćemo saznati u nekoliko slijedećih dana", tek je kratko odgovorio Horvat na upite novinara na marginama poslovne konferencije "Slavonija, mjesto vaše investicije".

Dobitnik dana: Uljanik +29,31 0,75

Gubitnik dana: Dalekovod -3,92 5,88

CROBEX: -0,10% 1.840,78

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!