tržište kapitala

Uljanik se vratio iz mrtvih kao uvjerljivi dobitnik dana na burzi, Horvat očekuje konačnu informaciju iz Kine

Bionic
Reading

Trgovanje na Zagrebačkoj burzi u petak se odvijalo bez nekog jasnog trenda, gdje je CROBEX kliznuo zanemarivih 0,1 posto, kojemu je to tek drugi pad u zadnjih jedanaest trgovinskih dana, dok je uži indeks CROBEX10 stagnirao. Likvidnost je nešto ojačala u odnosu na dva prethodna dana, te je protrgovano oko 10 milijuna kuna, a dobitnik dana je - Uljanik

U fokusu investitora je, već drugi dan zaredom, bila dionica Končar elektroindustrije koja je prikupila 5 milijuna kuna, što je činilo čak polovinu prometa od petka. Među milijunašima je bila još samo dionica Valamar Riviere koja je stagnirala cijenom uz 1,1 milijun kuna prometa.

>>>Horvat: Povratnu informaciju iz Kine očekujem za nekoliko dana

Među gubitnicima je prednjačila dionica Dalekovoda koja je pala 3,9 posto, a slijede dionice Jadrana i Atlantske plovidbe s minusima od 1,9 posto i 1,7 posto.

Nakon nekoliko dana snažne rasprodaje u dionici Uljanika, u petak je cijena odskočila 29 posto, što ju pozicionira kao uvjerljivog dobitnika dana.

  • +25
Predstavnici China Shipbuilding Industry Corporationa obišli su brodogradilište Uljanik Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u petak u Otoku nedaleko Vinkovaca kako u ovom trenutku još uvijek nema "analizu kolega iz Kine" te u idućih nekoliko dana očekuje povratnu informaciju o interesu kineske kompanije China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) za brodogradilišta Uljanik i 3. maj.

"U kontinuitetu sam u kontaktu s veleposlanikom Kine ovdje u Republici Hrvatskoj. Kakva će konačna informacija biti i za što će oni točno biti zainteresirani, da li samo isključivo za brodogradnju ili diverzifikaciju na prostoru Pule ili Rijeke, očekujem da ćemo saznati u nekoliko slijedećih dana", tek je kratko odgovorio Horvat na upite novinara na marginama poslovne konferencije "Slavonija, mjesto vaše investicije".

Dobitnik dana: Uljanik +29,31 0,75

Gubitnik dana: Dalekovod -3,92 5,88

CROBEX: -0,10% 1.840,78

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE.