GUVERNER NARODNE BANKE

Ulazak Hrvatske u EU je odličan za BiH

10.01.2012 u 15:51

Bionic
Reading

Guverner središnje banke Bosne i Hercegovine Kemal Kozarić izjavio kako je za BiH dobro što Hrvatska uskoro ulazi u EU

'Iz prve ćemo ruke vidjeti kakve su prednosti za zemlju kada uđe u EU i koji su nedostatci za zemlju koja nije u toj velikoj obitelji', izjavio je Kozarić u intervjuu koji su u utorak objavile banjalučke Nezavisne novine.

Istaknuo je kako ulazak Hrvatske u EU može biti motiv i za vlasti u BiH da učine sve ne bi li dobile kandidatski status.

Kozarić je ocijenio kako neće biti zapreka u trgovinskoj razmjeni s Hrvatskom kada ona uđe u EU, jer je objema državama u interesu da se uspješno trgovanje nastavi.

Prognozirajući kakva će 2012. godina biti u BiH na financijskom planu, on je kazao kako bi mogla i biti bolja od prošle unatoč lošim prognozama za okruženje.

'Blagi sam optimist da bi 2012. godina mogla biti bolja za BiH iako svi govore da će okruženje biti složenije jer naši ekonomski partneri, prije svega Hrvatska, Srbija, Crna Gora, imaju slične probleme kao BiH i naši partneri u Europskoj uniji', izjavio je Kozarić u intervjuu.

Kozarić tvrdi kako je u 2012. godini realno očekivati gospodarski rast u BiH od 1,5 posto.

Svoj optimizam temelji i na procjeni da bi novo vijeće ministara moglo potaknuti neke reformske procese i da su se entitetske vlade nakon godinu dana mandata dovoljno 'uigrale' te su u stanju početi rješavati neke probleme.

Najvećim problemom u BiH Kozarić smatra stopu nezaposlenosti od 27 posto. Drži kako je važno održati makar i minimalnu stopu gospodarskog rasta do dva posto jer jedino tako neće biti novih gubitaka radnih mjesta.

Središnja banka BiH, kako je potvrdio guverner, raspolaže sa 6,4 milijarde konvertibilnih maraka deviznih zaliha (oko 3,3 milijarde eura), a domaću valutu smatra potpuno stabilnom jer je u cijelosti pokrivena čvrstim valutama.

Kozarić drži i kako će euro opstati, a u slučaju da toga ne bude, BiH će svoju valutu vezati uz onu koju bude imala Njemačka.