STRMOGLAVI PAD

Ukrajinska hrivnja i ruska rublja na putu u ponor

06.02.2015 u 20:27

Bionic
Reading

Točka nakon kojeg više nema povratka za rusku rublju i ukrajinsku valutu hrivnju je nadolazeći sastanak kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika François Hollande u Rusiji, predviđaju to analitičari iz Saxo Bank

Naime, trgovci na tržištu kapitala također iščekuju kakve će vijesti stići nakon sastanka s Vladimirom Putinom radi eskalirajućih sukoba u Ukrajini. Bilo da se europski vođe ovaj vikend vrate kući praznih ruku ili ipak s nagovještajem rješenja, trgovanje rubljom je pred velikim izazovima kada nam se tržišta otvore u ponedjeljak, poručuje John J. Hardy, rukovoditelj strategije za Forex u Saxo Bank.

Korupcija i rat doveli su Ukrajinu gotovo pred bankrot, a zapadne sankcije i sve niže cijene nafte pogađaju Rusiju te su hrivnja i rublja valute koje u svijetu bilježe najstrmoglaviji pad.

Ukrajina je znatno siromašnija država od Rusije, s užasnim posljedicama na gospodarstvo i kolapsom hrivnje. Ovotjedni potez ukrajinske središnje banke urušio je vrijednost valute za trećinu, kada su u četvrtak zaustavili online trgovanje pokušavajući definirati tečaj prodajem čvrste valute bankama. Hrivnja je oslabila za 34 posto u odnosu na dolar, odnosno dosegnula povijesni minimum vrijednosti od 24.5 za jedan dolar.

Sa samo 7,5 milijardi dolara rezervi, u odnosu na 10 milijardi dolara od prije samo dva mjeseca, Nacionalna banka Ukrajine (NBU) poručila je da mora postrožiti monetarnu politiku, a jedino što tržištu mogu najaviti je još veća volatilnost.