SVJETSKA BANKA

'Ukinite porez pri trgovanju nekretninama'

01.09.2009 u 09:38

Bionic
Reading

Umjesto poreza na nekretnine uvedite fiksnu naknadu za prijenos, a upis vlasništva omogućite elektroničkim putem

Porez na promet nekretninama jedna je od većih prepreka za razvoj poduzetništva, pa bi ga Hrvatska trebala ukinuti. Preporuka je to Svjetske banke koju je ta međunarodna institucija iznijela u svom najnovijem izvješću o konvergenciji hrvatskog gospodarstva s onim u Europskoj Uniji (EU).

U Hrvatskoj se na promet i prijenos nekretnina plaća porez po stopi od pet posto. Tako visok porez ranije je, ocjenjuju u Svjetskoj banci, odvraćao ljude od formalnog uređivanja prava vlasništva nad nekretninom, te ih je poticao da stjecanje nekretnine prijavljuju znatno ispod tržišne cijene, piše Jutarnji list.

K tome, zemlje s kojima se Hrvatska najčešće uspoređuje nemaju tu vrstu poreza. U Poljskoj, primjerice, porez na promet nekretninama ne postoji, a Slovačka ga je u cijelosti ukinula, ističu u Svjetskoj banci. Zato Hrvatskoj preporučuju da umjesto poreza na nekretnine uvede fiksne naknade za njihov prijenos.

Porez na promet nekretninama samo je jedna kockica u mozaiku prepreka koje hrvatska birokracija nameće poduzetnicima. U isti rang mogli bismo uvrstiti i obvezu upisa prijenosa vlasništva nad nekretninom na općinskom sudu budući da sud djeluje kao depozitarno tijelo zemljišnih knjiga. Pravnu valjanost ima samo konačna odluka suda o prijenosu vlasništva. No, takva su rješenja, kažu u Svjetskoj banci, prilično neučinkovita jer su sudovi zatrpani neriješenim predmetima.

Izlaz leži, preporučuju u Svjetskoj banci, u izuzimanju svih postupaka za upis nekretnina sa sudova, objedinjavanju gruntovnice i katastra i stvaranju one-stop-shopa za upis nekretnina.

Trebalo bi omogućiti i postupak upisa vlasništva nad nekretninom elektroničkim putem.

Problemi s nekretninama velika su prepreka daljnjoj ekspanziji poduzeća u Hrvatskoj. To se posebno odnosi na tvrtke u Dalmaciji, Primorju i Istri, kao i u Lici i na Banovini. Nedostupnost zemljišta najteže pogađa male i novoosnovane tvrtke, a glavni razlog za to su nesređene zemljišne knjige.