inditex

Ukidanje pandemijskih ograničenja vlasniku Zare donijelo rekordne rezultate

15.03.2023 u 18:20

Bionic
Reading

Španjolski lanac trgovina odjećom Inditex, vlasnik brenda Zara, izvijestio je u srijedu o rekordnom godišnjem prihodu i neto dobiti zahvaljujući većoj prodaji nakon ukidanja pandemijskih ograničenja

U poslovnoj godini koja je završila 31. siječnja Inditex je tako ostvario prihod od rekordnih 32,6 milijardi eura, veći za 17,5 posto nego u prethodnoj poslovnoj godini, zahvaljujući rastu prodaje i na internetu i u trgovinama. Dobit prije oporezivanja iznosila je 5,358 milijardi eura i bila je viša za 27 posto. U istom mu je postotku skočila i neto dobit, dosegnuvši rekordnu 4,1 milijardu eura.

Temeljem godišnjih rezultata poslovanja upravni odbor planira predložiti povećanje dividende za čak 29 posto, na 1,2 eura po dionici. Iznos čini redovna dividenda od 0,796 eura i bonus dividenda od 0,404 eura. Očekuje se da će početkom svibnja dioničarima biti isplaćeno 0,60 eura po dionici, a preostalih 0,60 eura kroz šest mjeseci. Osim Zare, Inditex je vlasnik brendova Bershka, Massimo Dutti, Oysho, Pull & Bear i Stradivarius.