TRAŽE ODGODU ZAKONA

Ugostitelji protiv zabrane pušenja

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 03.02.2009 17:02
  • Objavljeno 03.02.2009 u 15:25
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ceh ugostitelja Hrvatske obrtničke komore (HOK) uputit će idućih dana zahtjev Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi za odgodom primjene dijela Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, najavio je danas potpredsjednik Ceha Zlatko Puntijar

ZAGREB - Ceh ugostitelja još treba definirati do kada će tražiti odgodu primjene tog dijela zakona, rekao je Puntijar Hini.

HOK je već nekoliko puta najavljivao da će tražiti odgodu zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima. To je, primjerice, jedna od mjera za uklanjanje prepreka gospodarstvu i povećanju konkurentnosti koju je HOK predložio sredinom prosinca prošle godine na svojoj Skupštini.

I predsjednik HOK-a Mato Topić sredinom siječnja je najavio inicijativu da se pri zabrani pušenja ugostiteljima koji ne služe hranu omogući da odaberu hoće li njihov lokal biti samo za pušače ili samo za nepušače.

U Hrvatskoj je registrirano oko 16 tisuća obrtnika u ugostiteljstvu i turizmu. U obrtničkim ugostiteljskim i turističkim objektima ima gotovo 100.000 zaposlenih, a obrtnici ugostitelji ostvaruju 31 posto od ukupnog prometa ugostiteljstva, koji je u 2007. iznosio 15,8 milijarda kuna.

Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda stupio je na snagu u studenom, od kada je zabranjeno pušenje u svim odgojnim, obrazovnim i zdravstvenim ustanovama, osim psihijatrijskih bolnica i odjela, dok njegova potpuna primjena počinje početkom svibnja, nakon čega će biti potpuno zabranjeno pušenje u javnim prostorima.

Pušenje u kafićima
bit će dozvoljeno samo na otvorenim terasama dok će vlasnici restorana morati osigurati posebnu prostoriju za pušenje u kojoj neće biti moguće naručiti hranu ili piće. Poslodavcima je pak ostavljena mogućnost da za pušače osiguraju posebnu prostoriju za pušenje.

Pojedinac koji se ne bude pridržavao zabrane pušenja moći će biti kažnjen s 1.000 kuna, a zaposlenik ugostiteljskog objekta ako dopusti pušenje morat će platiti kaznu od 500 do 1.000 kuna. Predviđene kazne za pravne osobe zbog kršenja zakona kreću se od 5.000 do 15.000 kuna

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi