BAROMETAR KONKURENTNOSTI

Udruga Lipa: Ne dirati drugi mirovinski stup

31.03.2022 u 12:37

Bionic
Reading

Mirovinski sustav u Hrvatskoj načelno je dobro postavljen, a dokidanje odnosno nacionalizacija drugog stupa imale bi negativne posljedice na konkurentnost zemlje, ocjenjuje u četvrtak Udruga poreznih obveznika Lipa u povodu novog izdanja Lipina barometra konkurentnosti

"Kako je javni dug vrlo visok te i dalje raste, pojavili su se zagovornici nacionalizacije drugog stupa. Takvi potezi, odnosno poništavanje mirovinske reforme umjesto ispravljanja uočenih nedostataka i finog podešavanja sustava, mogu imati silne negativne dugoročne posljedice na konkurentnost zemlje – to je put kojim Hrvatska zasigurno ne bi trebala ići", kaže se u analizi koju potpisuje ekonomski analitičar Ivica Brkljača.

Radi poboljšanja sustava Brkljača zaziva i aktivniju ulogu mirovinskih fondova u razvoju domaćeg tržišta kapitala te dodatno poticanje i jačanje važnosti trećeg mirovinskog stupa.

Prema njegovom mišljenju, razlozi zašto uplate radnika u mirovinski sustav međugeneracijske solidarnosti ne mogu pokrivati isplate mirovina su produženje životnog vijeka, pad stope nataliteta i kasnije stupanje u svijet rada zbog sve duljeg školovanja, a tu su i razna prijevremena umirovljenja kojima se šire socijalna prava, inflacija invalidskih i povlaštenih mirovina itd.

"Tako ograničeni broj radnika financira sve veći broj umirovljenika, čime sustav postaje neodrživ odnosno mora se sve više financirati općim porezima kako bi se zadržala kakva-takva adekvatnost mirovina", upozorava Brkljača.

Lipa smatra ima prostora za poboljšanje trostupanjskog mirovinskog sustava, kako navode "jedne od rijetkih strukturnih reformi koje je Hrvatska provela".

U Lipi smatraju da bi se mirovinski sustav mogao unaprijediti kroz više konkurencije između društava za upravljanje obaveznim mirovinskim fondovima (OMF) i jačanje veze između ostvarenih prinosa OMF-ova i mehanizma dodjeljivanja novih članova.