30.000 ČLANOVA

Udruga Franak izlazi na izbore: Ni kune bankama!

22.07.2016 u 11:46

Bionic
Reading

Udruga Franak odlučila je ući u političku arenu. Gotovo je izvjesno da će se na parlamentarnim izborima kandidirati neki od njezinih istaknutijih članova, a jedan od njih će sigurno biti koordinator Udruge Goran Aleksić

'Nismo još 100 posto odlučili, ali je velika vjerojatnost kako će neki istaknuti članovi izaći na izbore. To sigurno neće biti samo jedan čovjek. Izaći ćemo kao samostalna lista ili ćemo se udružiti s nekom od postojećih političkih stranaka', rekao je za tportal Aleksić dodajući kako vode razgovore o suradnji s više stranaka.

Glavni motiv za politički angažman, ističe Aleksić, su neriješeni problemi dužnika. Po njegovu mišljenju Vlada na odlasku više se bavila sama sobom nego problemima društva.

'Imamo niz problema. Fiksne kamatne marže su nezakonite. Postoji pravomoćna presuda o nezakonitosti kamata, ali do danas nije donesena niti jedna privatna pravomoćna presuda gdje bi neki dužnik dobio svoj novac natrag. Kamate su preplaćene u najmanje 100.000 kredita. Zatim tu je problem ovrhe nad jedinom nekretninom koja služi za stanovanje. Imamo prijetnju Europske komisije zbog konverzije kredita u eure, i to moramo otkloniti. Hrvatska ne smije platiti ni kune bankama, dovoljna im je porezna olakšica. Mora se riješiti i prijetnja banaka međunarodnom arbitražom', nabrojio je Aleksić.

S imenima kandidata Udruga Franak izaći će, kaže, čim se u Narodnim novinama objavi odluka o raspisivanju parlamentarnih izbora.

Podsjetimo, Udruga je osnovana 2011., a postala je poznata kad je dobila prvostupanjsku nepravomoćnu presudu protiv osam banaka koje su plasirale kredite s valutnom klauzulom u švicarskim francima. Prošle godine došlo je do raskola unutar Frankovaca zbog narušenih međuljudskih odnosa te različitog viđenja načina vođenja udruge. Dio vodstva koje je napustilo Franak osnovalo je Udrugu kreditnih dužnika Kreda

Udruga Franak trenutačno ima oko 30.000 članova.