izmjene zakona

Ubrzava se postupak ishođenja građevinskih i uporabnih dozvola

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 04.04.2019 12:34
  • Objavljeno 04.04.2019 u 12:33
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Vlada je u četvrtak u Sabor uputila izmjene Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju, kojima želi digitalizirati i olakšati administrativne procedure prilikom gradnje i time ojačati konkurentnost Hrvatske i podići ju na međunarodnim ljestvicama konkurentnosti.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar objasnio je kako je riječ o prijedlozima kojima se želi stvoriti efikasniji, brži i jeftiniji sustav izdavanja građevinskih dozvola, u korist građana i investitora.

"Donošenjem tih zakona će se pojednostavniti, ubrzati i olakšati postupak ishođenja građevinskih i uporabnih dozvola, ali i samog građenja", rekao je Štromar.

Izdvojio je tri ključne promjene koje se predlažu u Zakonu o gradnji: smanjenje broja procedura za izdavanje dozvola, pojeftinjenje izdavanja dozvola i ograničavanje rokova javnim službama za očitovanje.

Velika novost je, kako je rekao, da projektant preuzima sve obveze investitora za ishođenje dozvola, elektronskim potpisom ulazi u sve procese i prati predmet u stvarnom vremenu.

To će, pak, smatraju u Vladi, ojačati konkurentnost i rezultirati pozitivnim učinkom na položaj Republike Hrvatske na Doing Business ljestvici.

Predloženim izmjenama zakona uvodi se sustav eKonferencije, putem kojeg će se podnositi, prikupljati i obrađivati sva dokumentacija potrebna za izdavanje građevinske dozvole, pa građani i drugi investitori neće morati odlaziti urede, nego će sve raditi državni službenik na jednome mjestu.

  • +6
  • +3

Predrag Štomar

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

To znači da investitor traži od projektanta izradu glavnog projekta te potom podnosi zahtjev za izdavanje dozvole, a državni službenik "saziva" e-konferenciju te tijekom idućih 15 dana prima reakcije umreženih nadležnih institucija. Ako ih ne bude, smatra se da je sve u redu te slijedi elektroničko izdavanje građevinske dozvole.

Uvodenjem eKonferencije broj procedura u postupku se smanjuje s 22 na 10 do 14. 

Kod Zakona o prostornom uređenju, uz ostalo se utvrđuje izrada i donošenje prostornih planova nove generacije u elektroničkom obliku, kao i komunikacija elektroničkim putem u postupku izrade i donošenja prostornih planova.

Objedinjeni inspektorat preuzima nadzor 

Vlada je u Sabor uputila i izmjene i dopune Zakona o tržištu električne energije, kojima poslove inspekcijskog nadzora koje su provodili nadležni inspektori sukladno Zakonu o tržištu električne energije, od 1. travnja preuzima Državni inspektorat (DI). 

Poslove inspekcijskog nadzora iz nadležnosti naftno-rudarske inspekcije, koje su obavljali inspektori Ministarstva zaštite okoliša i energetike, od 1. travnja također preuzima Državni inspektorat, što Vlada predlaže u izmjenama zakona o Zakonu o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika.

Premijer Andrej Plenković podsjetio je da objedinjeni DI preuzima poslove 17 inspekcija iz osam ministarstava te se očekuje učinkovit, koncentriran i fokusiran, a ne disperziran nadzor.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!