neravnopravnost spolova

U zemljama EU žene rade za plaću do 3. studenoga, a poslije besplatno

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 26.10.2018 16:38
  • Objavljeno 26.10.2018 u 16:32
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Žene diljem Europske unije za svoj rad plaću primaju do 3. studenoga, a nakon tog datuma do kraja godine rade besplatno, rekla je u petak Europska komisija slikovito opisavši razliku u plaći između muškaraca i žena

Takozvani dan jednakih plaća proglašen je kako bi se upozorilo na činjenicu da žene i dalje u EU zarađuju manje od muškaraca i onda kada obavljaju jednak posao na istom radnom mjestu.

Žene u EU prosječno zarađuju 16,2 posto manje nego muškarci, pokazali su zadnji podaci.

"Žene i muškarci su ravnopravni. To je jedna od temeljnih vrijednosti EU-a", rekli su povjerenica EK za pravosuđe Vera Jourova, povjerenica za zapošljavanje Marianne Thyssen i potpredsjednik Frans Timmermans.

"Međutim, žene ipak rade dva mjeseca besplatno svake godine u odnosu na svoje kolege. Takvu situaciju više ne možemo prihvaćati", navode troje dužnosnika Europske komisije. 

Pozivaju eurozastupnike i države članice da odobre inicijative koje je predložilo izvršno tijelo EU kako bi se premostio rodni jaz u plaćama, primjerice poboljšanjem prava za zaposlene roditelje. 

Podaci objavljeni u petak pokazuju da su još velike razlike između muškaraca i žena u odlasku na roditeljski dopust. 

Diljem EU, 36 posto muškaraca izjasnilo se da ne želi uzeti roditeljski dopust, a isti je odgovor dalo 19 posto žena, pokazuje Eurobarometar.

"Samo je četiri od deset muškaraca lani uzelo roditeljski dopust - ili je kanilo to učiniti. To nije ni pošteno, niti održivo", rekli su povjerenici. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!