MIROVINSKA REFORMA

Drugi stup će se isplatiti samo onima koji zarađuju više od 75 posto prosječne plaće

19.10.2018 u 09:30

Bionic
Reading

Ostanak u drugom stupu mirovinskog fonda isplatit će se građanima koji će imati prosječnu plaću tijekom radnog staža iznad 75 posto prosječne plaće, rekao je Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava u četvrtak. Pritom je dodao i kako će jedna od motivacija za ostanak u drugom stupu građanima biti i mogućnost da im se jednokratno isplati do 15 posto ukupno ušteđene mirovine

Ali, to će biti moguće pod uvjetom da im preostala mirovina ne bude manje od 15 posto iznad minimalno propisane, piše Jutarnji list.

Podsjetimo, Vlada je na sjednici u srijedu usvojila i u saborsku proceduru uputila, s još pet zakona, i Zakon o dodatku na mirovine kojim bi se građanima koji štede u prvom i drugom stupu omogućio povratak u prvi stup ako izračun pokaže da bi im mirovina koja bi se isplaćivala iz kombinirane mirovine (prvog i drugog stupa) bila manja od mirovine koju bi dobivali da su štedjeli samo u prvom stupu.

Za one, pak, koji se odluče primati kombiniranu mirovinu, Vlada će osigurati dodatak od 20,25 posto za dio mirovine koja se prima iz prvog stupa, a onima koji će primati mirovinu samo iz prvog stupa, taj će dodatak iznositi 27 posto.

Izračuni Ministarstva rada pokazuju da bi se ostanak u kombiniranoj mirovini, uz dodatak od 20,25 posto za prvi stup, isplatio građanima čija je prosječna plaća 75 do 80 posto prosječne plaće, odnosno onima koji u ovom trenutku imaju takvu prosječnu plaću, iznad 4700 kuna do 5000 kuna.

Prosječna neto plaća u srpnju je, naime, iznosila 6200 kuna. Svim onim građanima čija je plaća tijekom radnog staža ispod 4700 do 5000 kuna vjerojatno će se više isplatiti povratak u prvi stup, a takvih će do 2040. biti oko 300 tisuća, rekao je ministar rada, piše Jutarnji list.