HNS NAPAO BANDIĆEV NEMAR

U zastari 363 milijuna kuna potraživanja

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 25.05.2010 15:29
  • Objavljeno 25.05.2010 u 13:54
Jozo Radoš

Jozo Radoš

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / Cropix

'Izvješće državne revizije pokazuje da Zagrebu zbog nemarnog odnosa gradske uprave prema nenaplaćenim potraživanjima prijeti gubitak od 363 milijuna kuna', otkrio je novinarima Jozo Radoš, zastupnik u Gradskoj skupštini, izražavajući sumnju u pogodovanje pojedinim tvrtkama ili pojedincima

'Izvješće je skandalozno', rekao je Radoš, navodeći podatke da su ukupna potraživanja na kraju 2007. iznosila 1,04 milijarde kuna, od čega se na 2004. i ranije godine odnosi 363,1 milijun kuna ili 35 posto. Riječ je o komunalnim naknadama, zakupninama i najamninama te spomeničkoj renti, a sve padaju u zastaru nakon jedne, odnosno tri godine. Dodao je da su potraživanja povećana u 2008. godini i da nisu poduzimane odgovarajuće radnje da se to riješi. 'Grad je samo pisao opomene, a nije podizao tužbe, tako da je velik dio potraživanja već u apsolutnoj zastari', naglasio je Radoš.

Izvješće pokazuje da je Grad pokretao prisilne mjere naplate komunalne naknade svake dvije godine, što nema nikakvog smisla jer su sva potraživanja starija od godine dana već u zastari. Neodgovoran odnos Grada prema gradskim financijama pokazuje i apsurdna činjenica da izvješća o stanju nenaplaćenih potraživanja na kraju 2002. i polovicom 2004, koje je izradila domaća revizorska tvrtka, nisu uopće razmatrana na sjednicama Gradske skupštine.

'Na inicijativu HNS-a, ove godine je prvi put u raspravu uvršteno izvješće o reviziji', rekao je Radoš, dodajući da će se HNS zalagati da ubuduće rasprava o reviziji bude obavezna i da se uvrsti u gradski statut.

'Dosadašnja praksa pokazuje nemarno i neodgovorno ponašanje izvršne vlasti, ali tu može biti i bilo što drugo', rekao je Radoš, dajući do znanja da nered u gradskim financijama otvara mogućnost za manipulaciju i pogodovanje privatnim i pravnim osobama.

Predsjednik zagrebačkog HNS-a Dragan Kovačević smatra da se gradskom imovinom neodgovorno upravlja i u gradskoj upravi i u Zagrebačkom holdingu. 'Grad mora početi raspolagati svojom imovinom, a zaduživanje je zadnja opcija', naglašava Kovačević, navodeći zemljišta Gredelja i Zagrepčanke kao primjer neiskorištenih potencijala.

Radi utvrđivanja opsega opasnosti za zagrebački proračun i odgovornosti nadležnih, zastupnici HNS-a u Gradskoj skupštini uputili su zastupnička pitanja te traže detaljnije informacije o tome što se čini za poboljšanje naplate potraživanja i koliki je iznos potraživanja u posljednjih deset godina otišao u zastaru. Također, zatražili su od Gradskog kontrolnog ureda podatke o najvećim dužnicima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi