CIJENE LETE U NEBO

U utorak drastično poskupljuju sva goriva

18.04.2011 u 12:14

Bionic
Reading

U utorak nas, prema izračunu dobro upućenih stručnjaka na temelju podataka do kraja prošlog tjedna, čeka novo poskupljenje svih goriva. I to benzina za dvadesetak lipa po litri, a dizela za oko 12 lipa po litri, piše Vjesnik

Stručnjaci su izračunali da bi po formuli iz novog Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, cijena litre svih benzina (eurosupera 95 BS, eurosupera 98 BS i eurosupera 100 BS) u utorak mogle porasti za oko 20 lipa, eurodizela oko 12 lipa, loživog ulja oko 18 lipa, a plavog dizela oko 16 lipa.

Naravno, pod uvjetom da naftne tvrtke, piše Vjesnik, kao i gotovo uvijek do sada, do kraja iskoriste mogućnost povećanja svih cijena u skladu s maksimalno dopuštenim koje će u ponedjeljak objaviti Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.

Glavni razlog za novo poskupljenje ionako skupih goriva je rast cijena naftnih derivata na mediteranskom tržištu u protekla dva tjedna. Tako su u tom razdoblju cijene benzina na tom tržištu do kraja prošlog tjedna porasle oko 5,5 posto, a dizelskih goriva oko 3,8 posto. A poskupljenje u Hrvatskoj bilo bi još veće da u međuvremenu kuna u odnosu na dolar, valutu kojom se tradicionalno trguje 'crnim zlatom' nije ojačala za oko 1,5 posto, piše Vjesnik.