RADIMIR ČAČIĆ:

'U turizmu se šest godina vrtimo oko iste dobiti'

10.09.2012 u 17:03

Bionic
Reading

Prevladavanje krize, robna razmjena i investicijski kapaciteti, glavne su odrednice sastanka predstavnika Udruženje europskih trgovinskih i industrijskih komora Eurochambers koji gostuju u Zagrebu. Sastanak je okupio predstavnike desetak zemlja koje nisu članice Unije: Albanija, BIH, Rusija, Crna Gora, Izrael, Makedonija, Srbija, Ukrajina i Turska...

Kriza koja svijet potresa već petu godinu svjedoči o gubitku radnih mjesta, nedostatku ekonomske strategije i netolerancije prema gospodarskom sektoru. Stoga su potrebne snažne strukturne reforme i strategoija razvoja koja zahtjeva suradnju svih zemalja članica Unije, ali i onih koje su izvan nje. Potencijalni investitori su upravo zemlje izvan Europske unije, a s kojima danas ostvarujemo trećinu robne razmjene, istaknuto je na današnjem sastanku u HGK.

'U vremenu kad je Hrvatska pred vratima Europske unija, ta suradnja treba biti još snažnija, među tim zemljama moramo tražiti investitore i potencijalne partnere, a upravo je Turska jedna od zemlja zainteresiranih za ulaganja u Hrvatsku', kaže predsjednik HGK, Nadan Vidošević

Pohvale Hrvatskoj za odličnu pripremu pred ulazak u Uniju stižu sa svih strana. Hrvatska je primjer ostalim zemljama kako se kvalitetno pripremiti, ali i da EU bez obzira na krizu nije izgubila svoju atraktivnost. Osim toga, primjer Turske može poslužiti i Hrvatskoj, rekao je potpredsjednik Eurochambersa Rifat Hisarciklioglu, jer je ona ovo teško krizno razdoblje prolazila prije desetak godina.

'Iz iskustva Turske trebamo učiti', istaknuo je prvi potpredsjendik Vlade Čačić koji je predstavio vladine progreme gospodarskog oporavka. 'Uspjeli smo zadržati razinu mirovina, poboljšati obrazovni sustav, osigurati besplatan prijevoz srednjoškolcima, no naš je problem što premalo radimo', kaže Čačić.

Za daljnji rad gospodarsva Vlada je postavila strategiju od tri paralelna pravca koji se temelje na smanjenju javne potrošnje i odgovornijem odnosu prema novcu.'"Pomoć tražimo kroz europske fondove i to u segmentima energetike, cestovne i željezničke infrasrukture, vodoopskrbe ali i obrazovanja te turizma. Sadašnji rezultati prihoda u turizmu nisu ništa novo ni revolucionarno, jer već se posljednjih šest godina vrtimo oko iste dobiti. U sektoru turizma potrebna nam je pomoć stranih partnera', smatra Čačić.

Čačić: Premalo radimo!