SUMNJIVI CITRUSI

U trgovinama limuni s otrovnom korom

04.05.2010 u 10:56

Bionic
Reading

U trgovinama Interspara i Konzuma prodaju se limuni čija kora nije za upotrebu jer sadrži određene kemikalije koje nisu jestive. Na pakiranju limuna u Intersparu stoji natpis 'kora nije jestiva', stoga je ne treba koristiti primjerice naribanu za kolače. Radi se o voću prve klase koje je iz Španjolske uvezla zagrebačka tvrtka Bonca

Konzumov limun također dolazi iz Španjolske, a na etiketi piše da je tretiran thiabendazolom i imazalilom, pesticidima protiv gljivičnih oboljenja u skladištima.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je upotreba tih dviju tvari dopuštena u zemljama Europske unije, ali da njihovi ostaci u svim biljnim proizvodima ne smiju prelaziti maksimalne dopuštene količine pesticida (MDK), najviše zakonski dopuštene razine ostatka pesticida u ili na hrani za ljude ili za životinje.

'MDK za ostatke imazalila i tiabendazola na limunu iznosi 5 mg/kg proizvoda, no naglašavamo da se navedena vrijednost od 5 mg/kg odnosi na cijeli limun zajedno s korom, što znači da se prilikom analize proizvoda na ostatke pesticida laboratorijski odnosno analitički uzorak limuna priprema i od kore i od mesnatog dijela limuna', izvijestio nas je ured glasnogovornika Ministarstva Mladena Pavića

Jesu li količine pesticida ispod MDK može se utvrditi jedino laboratorijskom analizom koju provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Međutim, ni pet dana nakon tportalova pitanja, od 29. travnja, nikakvog objašnjenja nismo primili iz Interspara niti od Konzuma.

'Da li je kora takvog limuna sigurna za upotrebu, da li su ta dva pesticida opasna za zdravlje, da li su provedena ispitivanja o MDK (maksimalno dopuštenoj količini) tvari u ukupnoj količini limuna i da li se koncentracije nalaze unutar MDK?', glasila su naša pitanja, na koja obje tvrtke ne odgovaraju pet dana, uz objašnjenje njihovih odjela za odnose s javnošću da su odgovorni zauzeti.