BLAGI OPORAVAK

U svibnju zaustavljen pad potrošnje

15.07.2013 u 11:45

Bionic
Reading

Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj je u svibnju u odnosu na travanj realno porastao za 0,8 posto, dok je u odnosu na svibanj 2012. godine realno porastao za 1,1 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Kalendarski prilagođeni podaci pokazuju da je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u svibnju nominalno porastao 3,2 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, dok je realno ojačao 1,1 posto.

Promet u trgovini na malo neprestano je padao od ožujka prošle godine, da bi posljednjih mjeseci pad usporio i u travnju je realni pad iznosio 0,6 posto.

Statistički podaci prema izvornim, neprilagođenim indeksima pokazuju da je promet od trgovine na malo u svibnju ove u odnosu na svibanj prošle godine zabilježio nominalni rast za 3,6 posto, dok se u prvih pet mjeseci ove u odnosu na isto lanjsko razdoblje bilježi rast za 0,8 posto.

Podaci po trgovačkim strukama pokazuju da je promet u svibnju ove godine u odnosu na svibanj prošle godine nominalno rastao u većini trgovačkih struka. Tako je i u najvažnijoj trgovačkoj struci, nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicama, koje u ukupnoj maloprodaji imaju najveći, 37,3 postotni udio, u svibnju zabilježen nominalni rast prometa za 7,1 posto u odnosu na svibanj prošle godine.

Za 13,7 posto nominalno je na godišnjoj razini porastao i promet u specijaliziranim prodavaonicama živežnim namirnicama, a nominalni rast bilježi se i u maloprodaji motornih vozila, dijelova i pribora za motorna vozila, za 4,9 posto, u ostalim nespecijaliziranim prodavaonicama za 5,2 posto, u maloprodaji tekstilom, odjevnim, predmetima, obući i kožnim proizvodima za 15,4 posto itd.

Nominalni pad prometa zabilježile su u svibnju ove godine u odnosu na svibanj prošle godine tri trgovačke struke, a najveći je zabilježen u ostaloj trgovini na malo izvan prodavaonioca, za 10,4 posto.