nezaposlenost

U srpnju bez posla više od 15 milijuna Europljana, Hrvatski podaci ugodno iznenadili

  • Autor: T. O./Hina
  • Zadnja izmjena 01.09.2020 15:41
  • Objavljeno 01.09.2020 u 15:41
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Nezaposlenost u Europskoj uniji i eurozoni porasla je u srpnju dok je u Hrvatskoj blago smanjena, zadržavši se ipak iznad prosjeka na oba područja, koji je prekoračila izbijanjem pandemije koronavirusa, pokazalo je u utorak izvješće Eurostata

Sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO) porasla je u srpnju u Europskoj uniji na 7,2 posto, s lipanjskih 7,1 posto. U istom mjesecu lani iznosila je 6,7 posto.

U eurozoni je bila viša za 0,2 postotna boda i iznosila je 7,9 posto, izračunali su u europskom statističkom uredu. U prošlogodišnjem srpnju iznosila je 7,5 posto.

Ukupno je u srpnju bez posla u Europskoj uniji bilo 15,184 milijuna građana, od čega njih 12,793 milijuna u eurozoni. U odnosu na lipanj njihov je broj u EU porastao za 336 tisuća a u eurozoni za 344 tisuće.

Daleko najveću stopu nezaposlenosti u srpnju imala je Španjolska, od 15,8 posto. Sijede Italija s 9,7 i Švedska s 9,4 posto.

U Hrvatskoj je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti mjerena ILO-ovom metodologijom u srpnju iznosila 8,6 posto i bila je niža za 0,2 postotna boda nego u lipnju. U prošlogodišnjem srpnju iznosila je 6,6 posto.

Time se stopa nezaposlenost u srpnju zadržala iznad prosjeka EU-a i eurozone koji je prekoračila u ožujku odnosno travnju ove godine, u jeku pandemije koronavirusa. Najvišu je razinu u tom razdoblju dosegnula u svibnju kada je iznosila 8,9 posto.

Bez posla je u srpnju bilo ukupno 157 tisuća građana Hrvatske, četiri tisuće manje nego u lipnju. U odnosu na prošlogodišnji srpanj njihov je broj porastao za 39 tisuća.

  • +3

Nezaposlenost

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / Cropix

Najnižu stopu nezaposlenosti među zemljama EU-a imala je Češka, od 2,7 posto.

Stopa nezaposlenosti bila je u srpnju viša nego u lipnju u 12 zemalja EU-a, smanjena je u njih sedam dok je u pet bila nepromijenjena, pokazuje izvješće Eurostata.

Statistički ured nije raspolagao podacima za Estoniju, Grčku i Mađarsku.

Stopa nezaposlenosti među mladima porasla je u srpnju u EU na 17 posto, s 16,9 posto u lipnju. U odnosu na prošlogodišnji srpanj veća je za 2 postotna boda. U eurozoni je stopa nezaposlenosti građana do 25 godina u srpnju iznosila 17,3 posto te je bila također za 0,1 postotni bod viša nego u lipnju. U usporedbi s prošlogodišnjim srpnjem viša je za 1,7 postotnih bodova. Bez posla je u srpnju u EU bilo ukupno 2,906 milijuna mladih, od čega njih 2,338 milijuna u eurozoni. U odnosu na prošlogodišnji srpanj njihov je broj porastao za 37 tisuća u EU te za 29 tisuća u eurozoni.

Daleko najveću nezaposlenost među mladima bilježila je prema raspoloživim podacima Eurostata Španjolska gdje je bez posla u srpnju bilo 41,7 posto građana u dobi do 25 godina. Slijede Italija i Švedska sa stopama nezaposlenih mladih od 31 odnosno 28,9 posto. Najnižu stopu nezaposlenosti među mladima bilježila je Njemačka, od 5,7 posto.

Hrvatska nije obavezna dostavljati mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih. U drugom je tromjesečju stopa nezaposlenosti u toj dobnoj skupini prema revidiranim podacima Eurostata iznosila 24 posto, uz nezaposlenih 37 tisuća mladih.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!