statistika dzs-a

U rujnu 3,6 posto manje zaposlenih nego lani

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 20.10.2020 15:31
  • Objavljeno 20.10.2020 u 15:23
Radnici - ilustracija

Radnici - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

Krajem rujna u Hrvatskoj je bilo gotovo 1,53 milijuna zaposlenih osoba, što je za 0,4 posto manje nego u kolovozu, a 3,6 posto manje nego krajem lanjskog rujna, dok je stopa registrirane nezaposlenosti iznosila 8,8 posto, pokazuju u utorak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Po podacima DZS-a, u rujnu je u Hrvatskoj bilo 1.528.717 zaposlenih, što je za 6.195 osoba ili za 0,4 posto manje nego krajem kolovoza.

Tako je broj zaposlenih na mjesečnoj razini, nakon što je za ljetnih mjeseci rastao, po prvi puta od svibnja zabilježio pad. Broj ukupno zaposlenih na godišnjoj razini je pao 3,6 posto, pri čemu je rast broja zaposlenih u usporedbi s istim razdobljem prošle godine zadnji put zabilježen u podacima za travanj.

Po najnovijim podacima DZS-a, u rujnu je u pravnim osobama bilo zaposleno 1.317.258 osoba. To je rast broja zaposlenih na mjesečnoj razini za 0,1 posto ili za 1.724 osobe. Ipak, u odnosu na isti mjesec lani broj zaposlenih je i u pravnim osobama manji, i to za 3,5 posto.

Po podacima koje DZS preuzima iz evidencije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u obrtu i slobodnim profesijama je krajem rujna bilo 192.295 zaposlenih, što je za njih 7.907 ili 3,9 posto manje nego u kolovozu.

Na godišnjoj razini broj zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama manji je za 4,5 posto.

Istodobno, blago je pao i broj zaposlenih osiguranih poljoprivrednika - krajem rujna ih je bilo 19.164, a krajem kolovoza tek 12 više. Blagi pad, od 0,2 posto, zabilježen je i na godišnjoj razini. Podaci o broju zaposlenih u pravnim osobama pokazuju da su na mjesečnoj razini u velikoj većini djelatnosti zabilježene uglavnom tek blaže promjene, bilo u smjeru rasta ili pada.

Tako je najveći pad, od 0,8 posto, zabilježen u obrazovanju, na 108.381 osoba, a najveći rast, od 1,4 posto, u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, na 80.325 zaposlenih.

Na godišnjoj razini većina djelatnosti bilježi pad broja zaposlenih, a on je najizraženiji u turizmu i ugostiteljstvu, koje je i značajnije pogođeno pandemijom koronavirusa. Naime, pravne osobe u pružanju smještaja te pripreme i usluživanja hrane krajem rujna ove godine zapošljavaju 19,7 posto manje radnika nego krajem rujna lani.

Rast broja zaposlenih u pravnim osobama na godišnjoj je razini zabilježen u četiri djelatnosti, pri čemu najveći u djelatnosti informacija i komunikacija, za 2,3 posto, na 44.272 osobe.

Po podacima koje DZS preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), krajem rujna u evidenciji Zavoda bilo je registrirano 147.434 nezaposlene osobe, što je za 3.934 osobe manje nego u kolovozu. No, na godišnjoj je razini broj nezaposlenih povećan za 31,2 posto.

Tako je stopa registrirane nezaposlenosti u rujnu iznosila 8,8 posto, u odnosu na devet posto u kolovozu.

Usporedba, pak, s lanjskim podacima DZS-a pokazuje da je stopa registrirane nezaposlenosti na godišnjoj razini povećana za 2,1 postotna boda. Naime, u rujnu prošle godine stopa registrirane nezaposlenosti iznosila je 6,7 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!