RBA ANALITIČARI

U prosincu pet posto manje kredita poduzećima

22.02.2016 u 09:05

Bionic
Reading

Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti kreditnih institucija za obrtna sredstva i investicije nefinancijskim trgovačkim društvima krajem prosinca iznosili su 67,2 milijarde kuna

Uz pad od 1,8 posto na mjesečnoj razini, u prosincu je zabilježen snažan godišnji pad kredita poduzećima od 3,9 milijardi kuna odnosno 5,5 posto. Tako je nastavljen kontinuirani niz negativnih godišnjih stopa promjene ove skupine kredita nefinancijskim trgovačkim društvima koji datira još od svibnja 2012. godine.

Obzirom da preko 67 poslovnih kredita spada u valutne (uključujući i one s valutnom klauzulom), jačanje kune u odnosu na euro na godišnjoj razini za 0,3 posto doprinijelo je padu iskazanih kredita u kunskom izrazu.

S druge strane, kuna je na godišnjoj razini u odnosu na švicarski franak oslabila za 10,9 posto što je statistički ublažilo njihov iskazani godišnji pad u prosincu.

Promatrajući prema namjeni, u prosincu je iznos kredita za obrtna sredstva nefinancijskim trgovačkim društvima iznosio 35,3 milijarde kuna što je 501milijun kuna niže u odnosu na prethodni mjesec.

Uz mjesečni pad od 1,4 posto krediti za obrtna sredstva poduzećima zabilježili su razmjerno snažan pad i na godišnjoj razini (za preko 2,1 milijarde kuna odnosno 5,6 posto)

Raste inozemno zaduživanje

'Međutim, važno je istaknuti da se razduživanje sektora poduzeća prema domaćim bankama događa istovremeno s porastom njihovog inozemnog zaduživanja. Obzirom na atraktivnije uvjete financiranja na inozemnim tržištima poduzeća boljeg boniteta koriste priliku i zadužuju se povoljnije na inozemnom tržištu', poručuju RBA analitičari.

Prema posljednjim dostupnim podacima, inozemni dug privatnih nefinancijskih poduzeća krajem listopada uz godišnji rast od 367 milijuna eura (3,2 posto) iznosio je 11,7 milijardi eura, zabilježivši nastavak trenda godišnjeg rasta koji datira od ožujka 2014.