VRDOLJAK ODGOVORIO GAZDI CRODUXA

U pozadini sukoba oko kvalitete goriva Čermakov plinski biznis?

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je u subotu, komentirajući tužbe koje najavljuje vlasnik Croduxa Ivan Čermak, kako je nalog za akciju Oktan dao jer želi da građani imaju vrhunski proizvod na benzinskim pumpama, a sve ostalo je, poručuje, nalaz akreditiranog laboratorija

Čermak je najavio tužbe protiv ministra gospodarstva i Zavoda za ispitivanje kvalitete zbog, kako tvrdi, nanošenja štete objavom nalaza da standardima kvalitete ne odgovara gorivo na tri postaje te tvrtke. Također je ustvrdio kako Zavod za ispitivanje kvalitete nema akreditaciju za ispitivanje goriva te najavio da će uzorke spornog dizela dati u inozemstvo na reviziju.

Na novinarski upit za komentar Čermakove tvrdnje kako njegovi sukobi s Vrdoljakom traju već dulje vrijeme prozvani je ministar odgovorio: 'Nisam primijetio da smo u sukobu i prvi put čujem da je u nečijoj glavi sukob, stvarno nisam imao taj osjećaj.'

Međutim Jutarnji list piše kako sukob na relaciji Čermak-Vrdoljak traje već više od godinu dana, ali iza kulisa, a razlog je Čermakov plinski biznis.

Odnosno plan gradnje termoelektrane - toplane na plin kod Slavonskog Broda. Riječ je o termoelektrani vrijednoj 450 milijuna eura i snage 600 megavata koja bi trebala proizvoditi i tehnološku paru za industriju, ogrjevnu toplinu te niskotemperaturnu toplinu za staklenike.

Do sukoba na relaciji Čermak - Vrdoljak došlo je negdje prije godinu dana, kada je Hrvatska elektroprivreda odustala od plana da s 25 posto sredstava sudjeluje u financiranju spomenute termoelektrane uz opasku da nemaju interesa za njega.

Naime ulazak HEP-a u ovom projektu trebao je biti garancija otkupa energije, a to bi u svakom slučaju Čermaku olakšalo privlačenje investitora.

Vrdoljak je novinarima na konferenciji za novinare HNS-a potvrdio i kako očekuje daljnji pad cijena nafte.

'Mislim da ima prostora za daljnji pad i očekujem još jedan pad, no vidjet ćemo što će matematika reći u utorak', rekao je Vrdoljak.