US GLOBAL INVESTORS

U pet godina cijene nafte i zlata će se udvostručiti

06.04.2011 u 11:11

Bionic
Reading

Nafta je dobar kratkoročni ulog u idućih pet mjeseci zbog nadolazećeg vrhunca ljetne sezone vožnje u SAD-u, dok će joj se cijene u idućih pet godina vjerojatno udvostručiti zajedno sa zlatom, izjavio je u utorak jedan od vodećih američkih fond menadžera

Cijena sirove nafte, koja je u ponedjeljak dostigla dvogodišnji rekord iznad 121 dolara za barel, nastavit će rasti barem do rujna, kada obično počinje sezona atlantskih uragana, rekao je Frank Holmes, izvršni direktor i glavni investicijski dužnosnik tvrtke za upravljanje investicijama US Global Investors, specijalizirana za robe, nova tržišta i infrastrukturu, s oko tri milijarde dolara imovine.

'Imate ove trendove koji mogu trajati mnogo mjeseci. Upravo sada, mi smo u rastućem trendu za naftu', rekao je Holmes za Reuters na marginama konferencije o robama.

'Kako se automobilska sezona približava vrhuncu i ljudi sve više voze u SAD-u, onda ćete vidjeti rast cijena nafte do rujna, što je početak sezone uragana. Mislim da će do tada nafta vjerojatno biti tražena roba', dodao je Holmes.

Odbio je spekulirati o tome hoće li cijene u 2011. premašiti američki cjenovni rekord od 147,27 dolara za barel, postignut u srpnju 2008., ali je rekao da će nafta postići nove najviše cijene u narednim godinama

On smatra da će gospodarski rast na tržištima u nastajanju, posebno Kini i Indiji, ojačati srednju klasu u tim zemljama i dovesti do porasta kupnje automobila i kuća, što će povećati potražnju za naftom i drugim robama.

'U sljedećih pet godina, nafta se može udvostručiti, a mislim i da se zlato može udvostručiti, jer kod 50 posto svjetskog stanovništva raste zarada novca za više od 15 posto godišnje', rekao je Holmes.

Ocijenio je kako to ne znači da se neće biti velikih korekcija cijena, ali za sada izgledi idu u prilog tome trendu, osim ako ne dođe do potpunog usporavanja u svijetu. Holmes očekuje da će zlato, koje je prošloga mjeseca postiglo rekordnu cijenu od 1,447.40 dolara za uncu, poskupljivati u drugoj polovici godine.

'Cijene zlata su na dnu tijekom ljeta, a onda imaju veliki rast od kolovoza do veljače', rekao je Holmes.