NASTAVLJEN PAD STOPE INFLACIJE

U ožujku inflacija na godišnjoj razini 3,8 posto

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 15.04.2009 13:57
  • Objavljeno 15.04.2009 u 13:56
tportal

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Neja Markičević

Cijene dobara i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u Hrvatskoj su u ožujku u odnosu na veljaču u prosjeku bile više za 0,2 posto, a na godišnjoj razini, u odnosu na prošlogodišnji ožujak, više su za 3,8 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku

Tako je godišnja stopa inflacije, koja je nakon siječanjskih 3,4 posto u veljači porasla na 4,2 posto, ponovno pala ispod 4 posto.

U ožujku je nastavljen pad stope inflacije u godišnjem prosjeku - nakon što je u siječnju ove godine ta stopa pala ispod 6 posto, na 5,8 posto, u veljači na 5,7 posto, u ožujku stopa inflacije u dvanaestomjesečnom prosjeku iznosi 5,5 posto.

Na mjesečnoj razini rast potrošačkih cijena u ožujku u odnosu na veljaču od 0,2 posto najniži je u ovoj godini (u siječnju je rast bio 1,2 posto, a u veljači 0,6 posto).

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, rastu potrošačkih cijena u ožujku u odnosu na veljaču najviše su doprinijele cijene odjeće i obuće koje zbog novih kolekcija bilježe visok rast, za 5,4 posto, te cijene prehrane i bezalkoholnih pića koje bilježe znatno niži rast, za 0,1 posto, ali imaju veliki udio u strukturi indeksa potrošačkih cijena (udio od 32,41 posto).

Za 0,1 posto u ožujku su u odnosu na veljaču porasle i cijene alkoholnih pića i duhana te zdravstva, dok su cijene ugostiteljskih usluga te ostalih dobara i usluga porasle za 0,2 posto.

Porast indeksa potrošačkih cijena u ožujku u odnosu na veljaču ublažile su cijene prometa koje su na mjesečnoj razini niže za 1,1 posto, cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva koje su niže za 0,9 posto te cijene rekreacije i kulture koje su niže za 0,2 posto.

Cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja, kao i cijene komunikacija i obrazovanja u ožujku su u prosjeku ostale na razini cijena iz veljače.

Na godišnjoj razini statistika najveći rast bilježi kod cijena zdravstva koje su u ožujku ove u odnosu na ožujak prošle godine više za 20,2 posto, a na što je najviše utjecao više nego stopostotni (101,7 posto) rast cijena bolničkih usluga.

Na godišnjoj su razini za više od 6 posto porasle cijene prehrane i bezalkoholnih pića za 6,1 posto, stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva za 6,8 posto, te cijene alkoholnih pića i duhana za 6,9 posto.

Prema podacima DZS-a, cijene ugostiteljskih usluga u ožujku ove u odnosu na ožujak prošle godine više su za 4,5 posto, ostalih dobra i usluga za 4,3 posto, cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja za 4,2 posto, rekreacije i kulture za 3,2 posto, obrazovanja za 2,7 posto, a odjeće i obuće za 1,4 posto.

Pad cijena na godišnjoj razini bilježi se kod komunikacija za 0,7 posto, te kod prometa gdje su cijene u odnosu na ožujak prošle godine niže za 8,8 posto. Na to su pak najviše utjecale cijene goriva i maziva za osobna vozila koje su u ožujku ove godine 20,6 posto niže nego u ožujku lani.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi