ZAOKRET U PROGNOZAMA

U idućih pet godina nafta će pojeftiniti

12.10.2012 u 15:14

Bionic
Reading

Cijene nafte mogle bi postupno oslabiti u narednih pet godina zbog slabašnog gospodarskog rasta i poboljšane energetske učinkovitosti, i to u kontekstu naglog povećanja proizvodnje u Iraku i Sjevernoj Americi, priopćila je u petak Međunarodna agencija za energiju (IEA)

IEA je snizila prognozu rasta svjetske potražnje za naftom u razdoblju od 2011. do 2016. za 500.000 barela dnevno u odnosu na prethodno izvješće iz prosinca 2011.

Zato će pritisak na Organizaciju zemalja-izvoznica nate (OPEc) da proizvodi više nafte drastično oslabiti pa će naftni kartel do 2017. morati proizvoditi tek 31 milijun barela nafte dnevno kako bi podmirio potražnju, manje no što trenutno proizvodi.

'Očekivanja gospodarskog rasta u promatranom razdoblju prigušena su zbog tvrdokornih zabrinutisti u vezi s dugom članica Organizacije za gospodarski razvoj i suradnju (OECD), posebno eurozone. Čak i Kina, glavni motor rasta potražnje u proteklom desetljeću, pokazuje znakove usporavanja', tumači agencija u srednjoročnim prognozama.

'Podaci navode na zaključak o postupnom slabljenju cijena u promatranom razdoblju', zaključuju u IEA-i.

U prethodnom srednjoročnom izvješću iz prosinca 2011. godine IEA je očekivala rast potražnje za naftom u svijetu za oko osam posto u razdoblju od 2010. do 2016. godine, dodajući ipak da bi odnos ponude i potražnje na tržištima trebao biti manje tijesan nego prethodnih godina.

Deset mjeseci kasnije IEA dočarava još komotniji odnos ponude i potražnje, prognozirajući rast potražnje za manje od sedam posto u razdoblju od 2012. do 2017., kada bi trebala iznositi 95,7 milijuna barela dnevno.

'Prognoza potražnje čini se prigušenijom dok transformativni utjecaj nekonvencionalnih tehnologija proizvodnje nafte iz formacija škriljca u Sjevernoj Americi nadmašuje dosadašnja očekivanja', tumače u agenciji.